La data de 3 noiembrie la Școala Gimnazială din orașul Milișăuți a avut loc o activitate de evaluare a modului de implementare la nivelul județului Suceava a campaniei de prevenire ,,Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”.
Ulterior, activitățile au cuprins și acțiuni preventive și de informare, alături de reprezentanți ai Agenției Naționale Antidrog – Centrul Regional Suceava, asociațiilor nonguvernamentale, cadre didactice, elevi și părinți, de la Școala Gimnazială Milișăuți, jud. Suceava, la sesiunile de instruire și activitățile interactive desfășurate la clasele de ciclu gimnazial participând 220 de elevi și profesori. Creșterea gradului de siguranță în mediul școlar în raport cu diverse forme de manifestare a infracționalității reprezintă o prioritate națională. Pentru prevenirea victimizării minorilor, este necesară proiectarea și dezvoltarea unor demersuri în cadrul cărora să se promoveze modalități de gestionare eficientă a situațiilor de risc.
În debutul anului școlar 2024 – 2025, la nivelul IGPR a fost inițiată CAMPANIA pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar ,,Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția.”
Școala nu este o entitate izolată, ci este o parte integrată a comunității, asociată dinamicii sociale, iar problemele cu care se confruntă ca instituție și mediu de formare a tinerilor privesc întreaga societate.
În acest context, siguranța în unitățile de învățământ presupune o conjugare constantă a eforturilor tuturor celor cu atribuții sau preocupări în acest domeniu: părinți, cadre didactice, autorități locale, precum și a altor actori sociali care pot contribui în mod concret la asigurarea siguranței în mediu școlar.
Reamintim că scopul Campaniei îl reprezintă creșterea gradului de conștientizare de către părinți, cadre didactice, elevi, precum și la nivel de societate, cu privire la necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, prin prevenirea victimizării minorilor, prevenirea și combaterea delicvenței juvenile și / sau infracționalității în mediul școlar și a traficului de droguri.
Campania se derulează pe trei direcții de acțiune, astfel:
- Informarea populației, pentru identificarea comportamentelor de risc și a situațiilor vulnerabile la care pot fi expuși elevii, în vederea reducerii victimizării, precum și la importanța, mecanismul și beneficiile semnalării / sesizării faptelor antisociale săvârșite în unitățile de învățământ, pentru dezvoltarea spiritului civic, în scopul prevenirii și combaterii delicvenței juvenile și / sau infracționalității în mediul școlar;
- Informarea elevilor, cadrelor didactice, părinților, precum și a populației generale, cu privire la existența unui canal de informare www.sigurantascolara.ro, în care se vor prezenta informații și recomandări ale instituțiilor responsabile pentru crearea unui climat de siguranță școlară optim, modurile de acțiune, procedurile și legislația incidentă domeniului siguranță școlară, campanii / programe / proiecte de prevenire derulate la nivelul unităților de învățământ având ca scop creșterea gradului de siguranță în mediul școlar, activitățile derulate în acest sens, lecții de informare și prevenire, pe diferite teme și cicluri de învățământ (primar, gimnazial, liceal), precum și datele de contact ale tuturor entităților cu responsabilități în acest domeniu;
- Creșterea gradului de conștientizare a elevilor în ceea ce privește importanța siguranței în mediul școlar, înțelegerea consecințelor fenomenelor negative asupra dezvoltării psihologice a acestora și asupra climatului educațional.
Pentru implementarea activităților prevăzute de fiecare direcție de acțiune în parte au fost realizate, cu sprijinul Agenției de Publicitate Mercury 360, produse publicitare, respectiv 3 materiale audio – video, de aproximativ 52, 30 și 10 secunde, în scopul informării populației atât prin intermediul unui mesaj de interes public difuzat prin mijloace de informare în masă, cât și prin spoturi publicitare care să conducă la îndeplinirea obiectivelor Campaniei, acestea fiind difuzate și de către posturile de televiziune.
Pentru prevenirea și combaterea delicvenței juvenile și / sau infracționalității în mediul școlar, materialele video realizate surprind aspecte care redau comportamentele de risc și situațiile vulnerabile la care pot fi expuși elevii, atât din prisma traficului de droguri, cât și al violenței școlare, precum și importanța semnalării / sesizării faptelor antisociale săvârșite în unitățile de învățământ preuniversitar.
De asemenea, pentru buna desfășurare și implementare a Campaniei și pentru creșterea gradului de vizibilitate a activităților Poliției Române pe linia siguranței școlare au fost realizate afișe ce includ reprezentarea grafică a mesajul general, fiind multiplicate cu sprijinul Editurii Ministerului Afacerilor Interne și diseminate către toate unitățile de învățământ preuniversitar de la nivel național.
Campania se desfășoară pe întreg parcursul anului școlar 2024-2025, la nivelul județului Suceava, în toate unitățile de învățământ, partenerii activităților fiind CNP – Corpul Național al Polițiștilor și Agenția de publicitate Mercury 360.
Până în prezent, la nivelul județului Suceava au fost desfășurate peste 50 de activități de campanie, acțiuni de informare și responsabilizare dar și activități interactive, concursuri, jocuri, fiind utilizate instrumente de lucru care să prezinte atractivitate pentru elevi, beneficiari fiind cca. 5000 de elevi și 150 de cadre didactice.
sursa NewsBucovina