Adolescenţii dependenţi de droguri ar putea fi înscrişi obligatoriu într-un program de evaluare şi tratament, la cererea procurorului de caz. Un proiect de lege în acest sens aşteaptă votul final al deputaţilor. Problema este că singurele centre de stat care ajută dependenţii sunt în închisori. În rest, sunt doar particulare, iar sesiunile costă mii de euro pe lună.
Un român din 10 a consumat droguri cel puţin o dată. Pe mulţi, însă, i-a prins viciul şi au continuat. Aşa am ajuns, oficial, la un milion 600.000 de consumatori, mulţi dintre ei, minori. Cifra reală este, însă, mai mare, spun experţii antidrog.
O lege iniţiată de PSD îşi propune să ajute minorii să se rupă de dependenţă. Dar, ca sa ajungă într-un centru de terapie, ar trebui să intre în închisoare: statul are numai trei comunităţi terapeutice, la penitenciarele Rahova, Jilava şi Târgşor, de lângă Ploieşti.
Legea care aşteaptă votul final face parte dintr-un pachet de legi antidrog. Una dintre propuneri prevede şi înfiinţarea de centre de tratament. Asta ar putea dura, însă, ani buni.
sursa Știri din Bucovina