Muzeul de Istorie din Siret și Memorialul Holocaustului Evreilor din Bucovina a fost inaugurat, joi, în prezența mai multor personalități din țară și străinătate.
Manifestarea a început cu o rugăciune în memoria celor 6 milioane de evrei care au fost victime ale Holocaustului, „uciși, măcelăriți, arși și asfixiați de ucigașii germani și colaboratorii lor” din în cel de-al doilea război mondial săvârșită de rabinul șef al regiunii Cernăuți și rabinul din Moldova, de la Iași.
Ulterior, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că este la timp binevenită această rugăciune și comemorare la Siret și a mulțumit tuturor personalităților prezente la inagurarea Memorialului Holocaustului din Bucovina.
„Este un proiect de suflet. Am crezut în el. Am crezut și cred că aveam obligația să facem așa ceva”, a spus Flutur care a menționat că au venit reprezentanți ai ambasadelor Israel, Marii Britanii, dar și președintele regiunii germane Schwaben, Martin Sailer, al regiunii Cernăuți, Ruslan Zaparaniuk.
„Bucovina scrie astăzi o pagina de istorie. Nu se dezminte. Ce a fost și este această minunată provincie? Un loc al toleranței, al înțelepciunii, al acceptării și al celorlalți. Când facem noi acest eveniment? Acum când la granițele noastre se află bombe, acum când e nevoie mai mult decât oricând de echilibru, cumpătare și pace, facem o excursie în trecut și vedem ce s-a greșit și trebuie să ne asumăm. Acesta trebuie să fie rolul muzeelor noastre, să ne aducă mereu aminte de adevărata istorie”, a spus Flutur.
El a mai declarat că acest muzeu este un muzeu-școală și a subliniat că punctul cel mai important este Memorialul Holocaustului Evreilor din Bucovina.
La rândul său, prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a declarat că actualul context geo-politic internațional „ne determină pe fiecare dintre noi să fim alături de prietenii noștri”.
Primarul orașului Siret, Adrian Popoiu, a spus că inițiativa reamenajării acestui muzeu a fost inițiată în urmă cu zece ani și a mulțumit tuturor pentru sprijinul acordat pentru ca investiția să fie finalizată, arătând că este o zi importantă pentru orașul Siret.
Prezent la această manifestare, primarul Sucevei, Ion Lungu, a apreciat că este un moment important și i-a felicitat pe cei care au avut inițiativa și au realizat acest proiect. „Este bine să cunoaștem istoria, ca greșelile să nu se mai repete”, a spus Lungu care consideră că acest muzeu va fi un punct turistic de atracție.
La acest eveniment a fost prezent și fostul președinte al Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, care a continuat acest proiect pe perioada mandatului său.
El a spus că nu se gândea atunci când proiectul a fost conturat că va prinde viață și nici că peste timp se va ajunge la o perioadă încărcată, o perioadă de război, când armele sună la graniță.
„Tocmai de asta și poate acesta este spiritul acestui muzeu de la Siret, istoria trebuie recunoscută, trebuie respectată, trebuie învățată și nu trebuie repetată”, a mai spus Cătălin Nechifor care a mulțumit tuturor celor care au dat o parte din sufletul lor pentru acest proiect pentru că pe zidurile Memorialului sunt numele celor care au suferit pentru deportare.
Stelian Nistor a transmis cu acest prilej mesajul lui Ronald Lauder, președintele Congresului Mondial Evreiesc, care a fost și este aproape de acest proiect.
Președintele Congresului Mondial Evreiesc a transmis președintelui Gheorghe Flutur și directorului Emil Ursu un mesaj de mulțumire pentru edificarea acestui muzeu de istorie chiar dacă uneori istoria este greu de acceptat. El spune că acum generațiile care vor urma vor învăța despre contribuția fantastică a poporului evreu în regiune și despre sfârșitul tragic al acestor comunități în Holocaust.
sursa NewsBucovina