Lucrările de amenajare a noii autobaze pentru transport ecologic metropolitan au început pe terenul din strada Traian Vuia unde a fost sediul TPL.
Viceprimarul Lucian Harșovschi a spus că în primul rând se vor face lucrări de demolare, urmând ca apoi să fie pregătită platforma cu stațiile de încărcare și clădirea administrativă cu dispecerat.
El a subliniat că proiectul total este de 65 de milioane de euro și prevede achiziția unui număr de 65 de autobuze electrice, amenajarea de stații de autobuz în zona metropolitană, amplasarea de stații de încărcare rapide în localitățile din zona metropolitană, dar și de aparate pentru eliberarea de tichete de călătorie, deși el încurajează ca sucevenii să folosească aplicația de pe telefoanele mobile.
Viceprimarul a spus că introducerea transportului metropolitan va contribui la fluidizarea traficului în zonă pentru că locuitorii vor folosi mijloacele de transport în comun în locul autoturismelor personale.
El a mai declarat că pensionarii vor avea gratuitate și pentru transportul în zona metropolitană, precizând că prin proiectul de parc fotovoltaic, municipalitatea va asigura energia electrică pentru încărcarea autobuzelor, dar și pentru iluminatul public sau cel din clădirile municipalității.
Lucian Harșovschi a spus că proiectul de transport metropolitan este completat și de proiectul de mobilitate urbană de 24 de milioane de euro ce prevede introducerea de sensuri unice și bandă specială pentru transportul în comun.
Viceprimarul a precizat că primele 50 de autobuze electrice urmează să ajungă în luna august la Suceava și că vor fi și introduse în trafic în cadrul transportului metropolitan.
Lucian Harșovschi a prezentat schematic proiectele care urmează să fie implementate
Etapa I: Finanțare prin PNRR
Valoarea totală a proiectului din această etapă este de 25.895.637 euro. Aceasta include:
Furnizarea a 50 de autobuze electrice (18 autobuze de 12 metri și 32 microbuze electrice).
Instalarea a 50 de stații de încărcare standard și 8 stații de încărcare rapidă.
Autobuzele și microbuzele sunt deja în țară, iar contractele de furnizare au fost semnate în februarie 2024. Termenele de livrare pentru loturi sunt stabilite pentru august 2024 și februarie 2025.
În plus, proiectul cuprinde construcții și instalații pentru autobaza de transport, precum și pentru stațiile de încărcare rapidă pe traseu. Valoarea contractului de lucrări pentru autobază este de 1.653.373 euro, iar lucrările se desfășoară pe o durată de 15 luni, începând cu 4 iunie 2024.
Etapa II: Finanțare prin PR NE 2021-2027
Etapa a doua a proiectului vizează investiții de 15.394.354 euro, cu scopul de a îmbunătăți infrastructura de transport public în zona metropolitană. Aceasta include achiziția a 15 microbuze electrice, construcții și instalații pentru autobază, stații de încărcare, modernizarea stațiilor de transport public și dezvoltarea unui dispecerat de transport public dotat cu subsisteme de ticketing, informare călători, monitorizare și management flotă, supraveghere video și asigurare acces la internet.
Proiect Complementar
Un proiect complementar este „Sistem integrat de management și modelare urbană destinat fluidizării traficului și îmbunătățirii calității vieții”, cu o valoare totală de 24.441.979 euro. Acest proiect are ca obiective:
Îmbunătățirea infrastructurii rutiere.
Crearea de benzi dedicate pentru transportul public.
Instalarea unui sistem de management al traficului și supraveghere video.
Amenajarea de piste pentru mobilitatea alternativă și plantarea de perdele vegetale-verzi pentru reducerea emisiilor de CO2.
Durata de implementare a acestui proiect este de 31 de luni, iar finanțarea provine tot din Programul Regional Nord-Est 2021-2027.
Viceprimarul Lucian Harșovschi a declarat că aceste proiecte reprezintă un pas important spre un transport public modern și ecologic, contribuind semnificativ la îmbunătățirea calității vieții în Suceava și în zona metropolitană.
sursa NewsBucovina