Pentru că una dintre cele mai puternice dovezi ale dragostei purtate de cei rămași în această lume este pomenirea în rugăciune a celor plecați, la împlinirea a două decenii de la mutarea în veșnicie a părintelui Ionel Maloș, sâmbătă, 29 iunie 2024, la Biserica „Sfântul Gheorghe” Vicovu de Sus – Laura a fost săvârșită slujba Parastasului pentru odihna sufletului celui care a fost vrednic păstor al turmei încredințate de Mântuitorul Iisus Hristos, unul dintre cei mai iubiți protopopi ai Protoieriei Rădăuți. Cu acest prilej a fost lansat volumul „Armonia unei vieți frânte” – Părintele Ionel Maloș (1955-2004), ce reunește repere biografice ale vieții părintelui și o parte dintre predicile sfinției sale, cuvântările rostite la înmormântarea sa și medalioane semnate de ierarhi, preoți, monahi, monahii, profesori, medici și prieteni ai familiei.
Ziua de prăznuire a Sfinților Apostoli Petru și Pavel a început cu săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii la altarul de vară de către un sobor de preoți și diaconi, sub protia Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Din sobor au făcut parte consilieri eparhiali, protoierei, stareți, slujitori ai locașurilor de cult din apropiere și colegi ai celui care „s-a întipărit ca o icoană vie în sufletele care l-au iubit”.
În continuare, a fost oficiată slujba Parastasului sub streașina bisericii așezate sub ocrotirea purtătorului de biruință, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și la altarul căreia părintele Ionel Maloș a slujit neîncetat vreme de 25 de ani. La împreuna rugăciune au participat, alături de familie și numeroși enoriași, fii duhovnicești veniți de aproape sau mai de departe, prieteni și apropiați ai sfinției sale. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, care s-a alăturat soborului slujitor.
La finalul slujbei, chiriarhul locului a rostit un cuvânt de mângâiere pentru cei prezenți, în care a subliniat principalele trăsături ce au conturat profilul duhovnicesc al celui care „s-a identificat până la contopire cu slujirea preoțească” și a fost un model atât pentru familia restrânsă, Maloș, cât și pentru cea extinsă, credincioșii din Vicovu de Sus, dar și de pe meleagurile învecinate și chiar de dincolo de graniță, între care Crasna, Ciudei și Storojineț.
Înaltpreasfinția Sa a subliniat faptul că volumul coordonat de doamna preoteasă Elena Maloș, pentru care a alcătuit Cuvântul înainte, este un recurs la memorie care concentrează „două decenii de singurătate, de lacrimi, de frământări și neliniști, de întrebări fără de răspuns și de așteptarea reîntâlnirii la învierea cea de obște”. Prin bogăția materialelor și sensibilitatea cu care sunt descrise momentele mai ușoare sau mai dificile din viața preotului „dincolo de arenă”, lucrarea „Armonia unei vieți frânte” poate fi considerată un mini-tratat aplicat despre preoție, ce își merită cu prisosință locul atât în bibliotecile preoților, cât și în ale credincioșilor.
Ierarhul a oferit cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Ordinul „Crucea Bucovinei” părintelui Ionel Maloș, precum și doamnei preotese Elena, pentru slujirea lor jertfelnică și duhul de unitate și comuniune pe care l-au imprimat atât în parohie, cât și la nivelul protoieriei.
Domnul Vasile Iluț, primar al orașului Vicovu de Sus, i-a oferit post-mortem titlul de Cetățean de Onoare în semn de recunoștință pentru rolul important pe care părintele l-a avut în cei 25 de ani de slujire ca preot al comunității vicovene.
După acordarea distincțiilor, pr. Constantin-Ciprian Blaga, consilier eparhial al Sectorului Cultural, a prezentat cartea „Armonia unei vieți frânte” – Părintele Ionel Maloș (1955-2004), apărută sub egida Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, realizată cu sprijinul Mănăstirii Putna în condiții grafice deosebite, cu multe fotografii de colecție, la Tipografia „Vartolomeu Mazereanu” a eparhiei, de la Mănăstirea Cămârzani.
Prezentând structura cărții, părintele consilier a punctat faptul că parcurgând paginile comemorative și cei care nu au avut prilejul de a-l cunoaște personal pe părintele pomenit astăzi, el însuși numărându-se între aceștia, vor reuși să descopere preotul de excepție, slujitorul comunității și pe cel care a fost stâlpul familiei Maloș.
Arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna și duhovnic al familiei, a vorbit cu duioșie despre cel crescut sub epitrahilul marelui arhimandrit Iachint Unciuleac în umbra necropolei Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. Preacuvioșia sa a adus în atenție un crâmpei din numeroasele amintiri despre acest ultim oștean al lui Ștefan, și anume momentul în care a slujit pentru prima dată în Parohia Laura, fiind surprins de comunitatea credinței închegată de părintele Ionel, acesta reușind să îi învețe pe oameni cumințenia și puterea rugăciunii făcută cu smerenie din toată inima.
Prezbitera Elena Maloș, inițiatoarea și coordonatoarea acestui album omagial lansat astăzi, pe care îl încheie cu epilogul „Lacrima amară a sufletului meu”, a mulțumit tuturor celor care a făcut posibilă concretizarea acestui proiect ce încununează „o viață petrecută frumos și cu folos” și a împărtășit câteva dintre momentele de taină petrecute în cei aproape 25 de ani de împreună viețuire și slujire în Parohia Laura – Vicovu de Sus. Deși părintele a biruit cu rugăciune și cu nădejde neclintită în Dumnezeu numeroasele provocări inerente slujirii sale, de multe ori încurajându-i și îmbărbătându-i și pe cei din jur, nu a trecut și ultimul examen, Evenimentul Ștefan 500, pe care l-a pregătit foarte mult fără a-l vedea și împlinindu-se, firul vieții curmându-i-se brusc chiar în timpul zilelor premergătoare.
Pr. Ionel Constantin Maloș, unul dintre cei patru copii ai acestei binecuvântate familii și cel care a ales să continue misiunea preoțească a părintelui său, a mărturisit plin de emoție că deși nu și-a cunoscut pe deplin tatăl, este recunoscător celor care au așternut gânduri de pioasă amintire pentru că astfel, împreună cu notițele și înregistrările păstrate cu sfințenie, poate pătrunde în profunzimile personalității și lucrării celui care îi va fi mereu model.
La final, soborul s-a reunit în dreptul Sfântului Altar pentru a săvârși un Trisaghion la mormântul protoiereului Ionel Maloș, locul său de odihnă până la învierea cea de obște.
La împlinirea a 20 de ani de la nașterea în Împărăția lu Dumnezeu, mulțime de credincioși s-a alăturat pentru a aduce un prinos de recunoștință pentru cel care le-a fost părinte, dar mai ales un rugător pentru neam și sfătuitor de nădejde, îndrumător în via Domnului Hristos, avându-l ca reper pe Păstorul cel bun, pe Care L-a slujit în viața sa cu râvnă și dragoste.
Dumnezeu să odihnească în pace sufletul său și să îl așeze în ceata sfinților Săi slujitori!
Părintele Ionel Maloș (1955-2004)
Între slujitorii de vrednică pomenire pe care i-a odrăslit ținutul Sucevei, un loc aparte îl ocupă părintele Ionel Maloș, născut în comuna Marginea, județul Suceava, la 27 decembrie 1955, din părinții Dimitrie și Aurelia, primul dintre cei 13 copii ai familiei. A urmat Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț, pe care l-a absolvit ca șef al promoției jubiliare a 25-a în anul 1976, diriginte fiindu-i reputatul dascăl arhid. prof. Ioan Ivan. În 1981 a absolvit cursurile Institutului Teologic Universitar București.
La 1 iulie 1979 s-a căsătorit cu tânăra ingineră Elena Bălici, care și-a asumat cu responsabilitate statutul de „maica preoteasă”, devenindu-i „cea mai apropiată colaboratoare, sfătuitoarea cea mai sinceră și mai devotată”.
Apropiindu-se de obștea Mănăstirii Putna în timpul liceului și apoi al facultății, a împlinit aici mai multe ascultări, îndeosebi pe cea de ghid (muzeograf). În această mănăstire, la 15 august 1979, cel care avea să devină „un slujitor iubit de Dumnezeu și de oameni”, a fost hirotonit diacon. La 20 august a primit harul preoției pe seama Parohiei „Sfântul Gheorghe” din Vicovu de Sus, Laura.
În 1995 a fost ales și numit în funcția de protopop al Protopopiatului Rădăuți, misiune pe care a împlinit-o cu multă dăruire și responsabilitate, inițiind un adevărat program pastoral misionar, social filantropic și educațional-cultural. Două proiecte dragi sufletului au fost înființarea Coralei Preoțești „Fii ai Bucovinei” și a Grupului Vocal-Tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni.”
Părintele protoiereu Ionel Maloș s-a strămutat la cele veșnice la sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, la 29 iunie 2004.
Daniela Livadaru
Irina Ursachi
sursa NewsBucovina