În zorii zilei de sâmbătă, 20 iulie 2024, dată la care Biserica Ortodoxă Română îl pomenește pe unul dintre marii proroci dintru începuturi, care completează lista celor șaisprezece proroci ai Vechiului Testament, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, chiriarh al Sucevei și Rădăuților, a slujit în Paraclisul Catedralei Arhiepiscopale – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”.
După închinarea la cinstitele moaște ale Sfântului Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, mare făcător de minuni, ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie alături de arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al eparhiei, și de pr. Adrian Popa, consilier eparhial al Sectorului Colportaj Bisericesc, răspunsurile liturgice fiind date de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale.
În cuvântul de învățătură, publicat pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a consemnat momentele cele mai importante referitoare la această sărbătoare de sorginte scripturistică, prăznuită încă din timpurile apostolice. Au fost aduse în atenție viața și minunile săvârșite de Preamilostivul Dumnezeu prin mijlocirea Sfântului Proroc Ilie, una dintre cele mai mari minuni vechitestamentare fiind învierea fiului văduvei din Sarepta Sidonului. Nu în ultimul rând, a fost subliniat rolul deosebit pe care slăvitul proroc, al doilea înaintemergător al venirii lui Hristos, l-a avut în decursul timpului.
„Prezența considerabilă a Sfântului Ilie atât în referatele scripturistice, cât și în literatura patristică reprezintă o dovadă în plus a poziției acestui proroc vetero-testamentar în istoria Creștinismului, fiind adesea prezentat ca model de trăire religioasă: Ilie odinioară a deschis și a închis cerul ca să plouă și să nu plouă, ție nu pentru asta ți se deschide cerul, ci ca să te urci la cer; și ceea ce-i mai mult, nu ca să te urci singur, ci ca să urci și pe alții, de-ai voi. Atât de mare îndrăznire și putere ți-a dat Dumnezeu în toate cele ale Lui! scria Sfântul Ioan Gură de Aur (Omiliile la Matei, X, 4). Prin râvna sa, Sfântul Proroc Ilie s-a impus în tradiția iudaică și apoi în cea creștină și musulmană drept tipul slujitorului desăvârșit. El oferă de dincolo de timp un mod de viață monahală autentică prin coordonatele sale: castitate, însingurare, mărturisire plină de curaj, rugăciune, sărăcie, post. Pentru aceasta, el s-a învrednicit de daruri speciale, cum ar fi cel profetic, al facerii de minuni, al vederii lui Dumnezeu, al răpirii la cer…; în mod deosebit, înălțarea la cer l-a impus evlaviei universale. Numeroase locuri de pe Muntele Carmel, cum ar fi peștera Sfântului Ilie – El-Khadr, școala profeților – El-Muhraka, altarul de jertfă – Tel el-Kassis şi altele, constituie puncte de pelerinaj atât pentru creștini, cât și pentru evrei sau musulmani. Fie ca măreția vredniciei Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, precum și zelul său misionar să se întipărească în viața și conștiința fiecăruia dintre noi, ca astfel să putem birui ahabicele și izabelicele atacuri împotriva adevăratei credințe!”
Irina Ursachi
Foto credit: Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu”
sursa NewsBucovina