În prima jumătate a anului 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Suceava a desfășurat activități specifice în baza şi pentru aplicarea și respectarea legilor, protecţia drepturilor fundamentale, protecţia vieţii şi siguranţei cetăţenilor şi apărarea statului de drept.
Polițiștii au acţionat cu fermitate și responsabilitate pe raza de competenţă, pentru menținerea sub control a infracționalității și în vederea creșterii gradului de siguranță publică.
Evoluţia criminalităţii la nivelul I.P.J. Suceava, evidenţiază faptul că, din punct de vedere statistic, în semestrul I al anului 2024, infracţiunile sesizate, care fac obiectul lucrărilor penale, au crescut cu 326 faţă de perioada similară a anului 2023, fiind înregistrate în total 7.248 de infracțiuni.
Din total infracţiunilor sesizate 3.881 fapte sunt localizate ca fiind comise în mediul urban și 3.355 sunt înregistrate în mediul rural, alte 12 fapte fiind comise în străinătate.
De rermarcat, că cca. 10% dintre fapte au fost descoperite în flagrant de poliţişti.
Criminalitatea contra persoanei sesizată la nivelul I.P.J. Suceava în primele 6 luni ale anului 2024 se cifrează la 3.223 de infracţiuni, în sfera cărora se regăsesc infracțiuni contra vieții, integrităţii corporale şi sănătăţii persoanei, cele mai multe fiind de loviri sau alte violenţe, majoritatea pe fondul consumului de alcool şi a conflictelor spontane.
Criminalitatea contra patrimoniului sesizată în semestrul I al anului 2024 înregistrează 2.455 fapte, ponderea fiind deţinută de furturi, distrugeri şi înşelăciuni.
În ceea ce priveşte criminalitatea economico-financiară în cursul semestrului I al anului 2024, au fost continuate acţiunile ce vizează prevenirea evaziunii fiscale în cele 9 domenii prioritare stabilite prin Hotărârea C.S.A.T. nr.69/2010 şi cele privind infracţiunile incriminate în legi speciale.
Astfel, s-a început urmărirea penală în 505 de infracţiuni economico-financiare, din care 32 fiind declinate către unităţile de parchet, conform competenţei materiei.
În semestrul I al anului 2024, structurile de poliţie au constatat şi fapte de natură penală prevăzute în categoria legilor speciale, printre care şi 38 infracțiuni la Codul Silvic; 21 infracţiuni la Codul Vamal; 19 infracţiuni de evaziune fiscală și 11 privind mărcile.
În semestrul I al anului 2024 au fost intensificate activitățile de cercetare penală sub coordonarea unităților de parchet.
De precizat faptul că în anul 2024 urmare a activităților de cercetare penală, a fermității și eficienței în asigurarea materialului probator au fost dispuse 173 de măsuri preventive (reținere, arestare preventivă și ulterior control judiciar sau arest la domiciliu). Astfel, au fost dispuse 93 măsuri de reținere pentru 24 ore, 29 măsuri arestare preventivă, 1 măsură arest la domiciliu, 50 măsuri control judiciar.
sursa NewsBucovina