O ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava, în format restrâns, prezidată de prefectul județului Suceava s-a desfășurat, vineri, la Prefectura Suceava.
În cadrul ședinței a fost prezentat stadiul implementării măsurilor stabilite în urma ședințelor tehnice anterioare, cu referire la imposibilitatea asigurării furnizării apei potabile în orașul Solca.
Astfel, având în vedere obținerea tuturor avizelor de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, conform certificatului de urbanism, Primăria orașului Solca a emis autorizația de construire și a transmis-o Administrației Bazinală de Apă Siret, în vederea contractării serviciilor de achiziție a lucrărilor propuse.
Astfel, în data de 2 august 2023, conform precizărilor transmise de ABA Siret, vor fi încărcate pe platforma SICAP toate documentele, în vederea publicării anunțului de participare la licitația deschisă privind atribuirea contractului de execuție lucrări.
Valoare totală estimată a contractului de execuție lucrări este de 9.283.000 lei fără TVA, din care lucrările de construcții montaj sunt în valoarea de 9.250.000 lei fără TVA.
Principalele lucrări pentru punerea în siguranță a barajului Solca și decolmatarea lacului Solca sunt:
– decolmatarea lacului Solca – cantitatea de material ce va fi excavat este de 84.250 metri cubi;
– execuția unui prag provizoriu care va asigura continuitatea alimentării cu apă a localității Solca pe timpul decolmatării lacului;
– execuția unei conducte de alimentare cu apă pentru asigurarea alimentării cu apă a orașului Solca;
– lucrări de amenajare pe patru torenți, prin amplasarea unor bariere flexibile cu rol de retenție a aluviunilor;
– lucrări de reabilitare a echipamentului hidromecanic (golirea de fund, priză de apă provizorie);
– lucrări de amenajare aval de baraj.
Având în vedere caracterul de urgență a lucrărilor de decolmatare a lacului Solca, pentru asigurarea alimentării cu apă a orașului Solca, autoritatea contractantă va organiza procedurile de licitație deschisă a contractului de execuție lucrări în baza prevederilor art. 74, alin. 3 din Legea 98/2016, respectiv, pentru situații de urgență perioada de depunere a ofertelor se poate reduce la 17 zile (în loc de 35 de zile).
În paralel, este necesară și procedura de achiziție a contractului de servicii de supraveghere tehnică din partea dirigintelui de șantier.
sursa NewsBucovina