Miercuri, 21 august, a debutat la Casa Polonă din Moara într-un cadru rafinat și elegant cea de-a 25-a ediție a Zilelor Culturii Polone, cel mai mare eveniment anual al Uniunii Polonezilor din România care se va derula până pe 24 august. Lângă gazda evenimentului, președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, s-au aflat printre alții consulul ambasadei Poloniei la București, Artur Tarasewicz, primarul de Moara, Eduard Dziminschi, vicepreședintele Consiliului Județean, Niculai Barbă, capelanul polonezilor din România, Stanislav Ioan Cucharec, oaspeți din Polonia, București, Ucraina și Republica Moldova.
Longher: ”Ne bucurăm foarte mult că sărbătorim aici la Moara la noi la casa noastră polonă. Se vede că nu a fost în zadar munca noastră de 6 ani de zile”
În discursul său Ghervazen Longher a ținut să remarce ca noutate organizarea acestui mare eveniment ”la noi acasă” adică la Casa Polonă din Moara construită recent în condițiile în care până acum deschiderile Zilelor Culturii Polone au avut loc în locații închiriate. ”Dragi oaspeți! Mă bucur că azi sunteți alături de noi la cea de a-25-a ediție a Zilelor Culturii Polone. Ne bucurăm foarte mult că sărbătorim aici la Moara la noi la casa noastră polonă. Se vede că nu a fost în zadar munca noastră de 6 ani de zile. Avem mulți oaspeți din Polonia, România, Ucraina și Moldova. Este domnul consul al ambasadei Poloniei la București. Mâine va veni și președintele Comisiei pentru polonezii din Diaspora din Senatul Poloniei și va veni și ministrul pentru plonezii din Diasporă din cabinetul președintelui Poloniei. Anul acesta Zilele Culturii Polone se desfășoară sub o egidă destul de frumoasă pentru comunitatea noastră poloneză din România. La 3 mai 2024 statele noastre român și polon au convenit să sărbătorească Anul Solidarității celor două popoare. De aceea ca noutate organizăm toate sărbătorile noastre ale Uniunii Polonezilor din România sub această deviză a solidarității româno-polone. Tot anul acesta se împlinesc 85 de ani de la exilul polonezilor cei care au venit în România, armata poloneză și oamenii după începerea războiului din Polonia. Se estimează că peste 100.000 de cetățeni polonezi au poposit aici în România unde și-au găsit loc binevenit. Vreau să mulțumesc tuturor”, a declarat Ghervazen Longher.
Concert de pian susținut de duoul Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu și de violonistul Andrei Mihail Radu
La rândul său primarul Eduard Dziminschi, care este de naționalitate poloneză, a ținut să mulțumească președintelui Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, pentru ceea ce face pentru această comunitate arătând că se mîndrește că face parte din comunitatea poloneză. El a spus că la Moara comunitățile poloneză și română trăiesc într-o armonie desăvârșită. După deschiderea oficială a Zilelor Culturii Polone a urmat un concert de bun venit de muzică clasică cu un repertoriu din clasici polonezi și români, Jan Ignacy Paderewski și George Enescu, Henryk Wieniawski și Ciprian Porumbescu. Concertul a fost susținut la pian de Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu precum și violonistul Andrei Mihail Radu. Pe 22 și 23 august la Conacul Domnesc din Suceava se vor desfășura lucrările simpozionului ”Calea spre solidaritate. Relațiile polono-române de-a lungul timpului”. Ziua de 24 august va fi dedicată ”Sărbătorii Roadelor” care va avea loc la Solonețu Nou de la ora 10.30. Așa cum a declarat președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul sucevean Ghervazen Longher, deviza manifestărilor din acest an va fi ”Ziua Solidarității Româno-Polone” întrucât această zi a fost sărbătorită în acest an în ambele țări.
Proiecție de film la Solonețu Nou și Poiana Micului
În cadrul Zilelor Culturii Polone va fi găzduită și delegația autorităților locale din voievodatul Podkarpackie – regiune parteneră a județului Suceava împrietenită deja cu comunitatea poloneză din România. În cadrul întâlnirilor cu comunitatea poloneză din Bucovina, aceștia vor prezenta la Solonețu Nou și Poiana Micului un film regizat de Dariusz Walusiak „Ulma. Familie Fericită”. Filmul spune povestea familiei Józef și Wiktoria Ulma și a celor șapte copii ai lor, din satul Markowa din regiunea Podkarpacie, care în timpul Holocaustului ascundeau familii de evrei în propria casă și de aceea au fost uciși de către nemți. Familia a fost beatificată ca martiri la 10 septembrie 2023. Fericita Familie Ulma a fost declarată Patroană ai Voievodatului Podkarpackie în decembrie 2023. Proiecțiile vor avea loc pe 22 august la ora 19.30 în Biserica „Coborârii Sfântului Duh” din Solonețu Nou și pe 23 august la ora 19.30 în Biserica „Sfântul Ioan Paul al II-lea” din Poiana Micului.
sursa NewsBucovina