Consiliul Local Suceava se va întruni miercuri dimineața în ședință de îndată pentru a revoca hotărârea prin care a solicitat 20 de ha de teren de la Stațiunea de Cercetări Agricole Suceava care să fie transferat Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Proiectul de hotărâre a fost inițiat de liderii grupurilor politice din Consiliul Local Suceava, respectiv Dan Ioan Cușnir-PSD, Lucian Harșovschi-PNL, Teodora Munteanu-USR și Cristian Timoficiuc-PMP.
Astfel, portivit proiectului, Consiliul Local al municipiului Suceava,
HOTĂRĂȘTE:
Art.1. Se revocă Hotărârea Consiliului Local nr. 204 din 04.07.2024 privind solicitarea de trecere din domeniul public al statului și din administrarea Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Suceava, județul Suceava, în domeniul public al municipiului Suceava și în administrarea Consiliului Local al Municipiului Suceava, a unei parcele de teren în suprafață de 20 hectare, parte din parcela nr. Cadastral 58094 în suprafață totală de 49,11 hectare.
Art.2. Primarul Municipiului Suceava și Direcția Juridică și Acte Administrative, va asigura ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri.
Proiectul de hotărâre este vizat de legalitate de secretarul general al municipiului Suceava.
Inițiatorii arată că în urma Adresei primite de la Instituția Prefectului – Județul Suceava nr. 32089 din 12.08.2024 referitor la Hotărârea nr. 204 privind solicitarea de trecere din domeniul public al statului și din administrarea Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Suceava, județul Suceava, în domeniul public al municipiului Suceava și în administrarea Consiliului Local al Municipiului Suceava, a unei parcele de teren în suprafață de 20 hectare, parte din parcela nr. Cadastral 58094 în suprafață totală de 49,11 hectare, precum și a discuțiilor survenite în cadrul ședinței de Consiliu Local din data de 29.08.2024, care au avut ca fundament adresa sus menționată, având în vedere și votul informal dat în ședința de Consiliul Local din data de 29.08.2024, semnatarii consideră că este oportună inițierea acestei hotărâri.
„Majoritatea Consilierilor locali din municipiului Suceava, prin liderii de grup, propune revocarea HCL nr. 204 din iulie 2024, care viza solicitarea de trecere a unor terenuri din domeniul public al statului și administrarea Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Suceava în domeniul public al municipiului, din cauza unor neclarități juridice și administrative identificate ulterior adoptării hotărârii. Această revocare este esențială pentru a permite o reevaluare detaliată a implicațiilor proiectului, asigurându-se că deciziile ulterioare vor fi luate în deplină cunoștință de cauză și în interesul comunității locale”, se arată în referatul de aprobare.
În raportul serviciului juridic al Primăriei semnat de directorul executiv Paul Ifimie se arată că, după opinia acestuia, hotărârea 204 adoptată în ședința din 4 iulie a Consiliului Local, a fost legală, dar în același timp consideră că proiectul de revocare poate fi adoptat.
„Operațiunea de revocarea unei hotărâri ca act administrativ de autoritate cu caracter individual pentru motive de inoportunitate revine întotdeauna deliberativului local. Față de cele mai sus menționate considerăm că Proiectul de hotărâre privind revocarea HCL nr. 204/4.07.2024 referitor la solicitarea de trecere din domeniul public al statului și din administrarea Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă, județul Suceava, în domeniul public al municipiului Suceava și în administrarea Consiliului Local al Municipiului Suceava a unei parcele de teren în suprafață de 20 hectare parte din parcela nr. cadastral 58094 în suprafață totală de 49,11 hectare poate fi adoptat”, se arată în acest raport.
De menționat este că în raportul serviciului de specialitate nu se face precizarea că terenul de 20 de hectare solicitat urma să fie transferat Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, conform articolului 2 al hotărârii ce va fi revocată.
„Art.2. Scopul pentru care se solicită preluarea imobilului identificat la art.1, este realizarea unui proiect de importanță majoră pentru Biserica și comunitatea românilor din Bucovina, respectiv edificarea unui amplu proiect arhitectural care are în vedere ctitorirea Ansamblului Arhiepiscopal al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, proiect inițiat de către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Acest Ansamblu Arhiepiscopal va avea în componență o serie de obiective ce integrează servicii și activități sacramental-liturgice, administrative, social-filantropice, medicale, educational-culturale și muzeistice, care vor genera un impact major asupra comunităților aflate sub păstorirea Bisericii din Bucovina. Terenul se află în zona limitrofă a Cetății de Scaun a Sucevei, a Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Dosoftei”, a Școlii Sfântul Ioan de la Suceava, două centre educaționale moderne care integrează și valorizează copiii și tinerii în sistem educational de nivel preșcolar, primar, gimnazial și liceal și a Căminului de Bătrâni „Sfântul Ioan cel Nou””, este textul care arată motivul pentru care CL Suceava a solicitat 20 de ha de teren.
sursa NewsBucovina