Muscărița (Amanita muscaria) este o ciupercă otrăvitoare renumită pentru proprietăţile sale halucinogene. Crește și prin pădurile noastre așa că mare atenție. Exemplarul din fotografie a fost surprins într-o pădure din județul Bacău. Ea conține doi alcaloizi: muscarina ce provoacă delir, amețeală, convulsii și în final somn profund și muscaridina ce provoacă crize gastrointestinale manifestate prin dureri, vomă, diaree, transpirație abundentă, în caz de consum accidental. Semnele otrăvirii apar relativ repede (1-4 ore).
Deşi este considerată toxică ciuperca este consumată ca aliment (prin fierbere îşi pierde din toxicitate) în unele părţi din Europa, Asia şi America de Nord. Direcția Silvică Bacău administrează, prin cele 14 ocoale silvice, o suprafață de 202.572 hectare fond forestier, din care 168.029 hectare proprietatea publică a statului, iar 34.543 hectare fond forestier aflat în alte forme de proprietate, administrate pe baze contractuale.
Regia Nationala a Padurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane de hectare fond forestier proprietatea publică a statului, circa 48% din totalul pădurilor țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion de hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Toate pădurile proprietatea publică a statului dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.
credit: Nicu Stoica, Ocolul Silvic Dărmănești – Direcția Silvică Bacău
sursa NewsBucovina