Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a vizitat, vineri, Mănăstirea Slatina, un obiectiv aflat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, în contextul lucrărilor de consolidare și reabilitare desfășurate la acest ansamblu de clădiri monahale. Vizita a subliniat colaborarea strânsă dintre Stat și Biserică pentru protejarea și valorificarea patrimoniului cultural, istoric și religios din Bucovina.
Premierul a fost întâmpinat de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, alături de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, membri ai Consiliului Eparhial, și arhim. Serafim Grigoraș, starețul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. Însoțit de miniștrii Sorin Grindeanu și Adrian Câciu, premierul a vizitat biserica mănăstirii, unde se află capul Sfântului Grigorie Teologul.
Lucrările de reabilitare a Mănăstirii Slatina, finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, au început în urma semnării unui contract în octombrie 2022. Proiectul se încadrează în strategia de promovare a „Rutei Mănăstirilor din Moldova” și își propune să restaureze integral acest important monument istoric fondat de voievodul Alexandru Lăpușneanu.
Premierul a subliniat importanța colaborării dintre Stat și Biserică în conservarea patrimoniului și a exprimat dorința de a crea condiții favorabile pentru revenirea românilor din diaspora.
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a adresat un cuvânt de bun venit celor prezenți în ctitoria nepotului Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, domnul Alexandru Lăpușneanu. Ierarhul i-a dăruit premierului României o copie a icoanei făcătoare de minuni Pantanassa, din Sfântul Munte Athos. „(Este) o icoană lucrată într-o manieră mai deosebită; Maica Domnului stă pe tron cu Pruncul în brațe, vegheată de cei doi arhangheli, semn că ne dorim cu tot dinadinsul ca țara noastră să fie vegheată de Maica Domnului, de Sfinții Îngeri și de toți Sfinții deopotrivă, ajutându-vă în lucrarea pe care o aveți de întreprins la nivel de țară. (…) Vă mulțumim cu toată recunoștința și să știți că la Suceava aveți oameni cu care puteți să faceți lucruri mari cu mijloace mici, în condiții grele, fiind și un timp puțin mai dificil.”
sursa NewsBucovina