Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur împreună cu managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Suceava, dr. Alexandru Calancea, a inspectat, joi, modul în care se lucrează la noua centrală de cogenerare care face parte dintr-un proiect de 13 milioane de euro pentru anveloparea și schimbarea sistemului de încălzire al SCJU Suceava.
Flutur a spus că în prezent se lucrează la centrala de cogenerare care va avea o putere instalată de 350 KW. „Practic, gazul metan va fi folosit pentru încălzirea apei, pentru energie termică, dar produce și curent electric. Totodată, pe circa 500 de mp vor fi instalate panouri fotovoltaice ce vor produce alți 115 KW”, a declarat Flutur.
El a apreciat că aceste investiții vor genera și o economie uriașă pentru SCJU Suceava.
Astfel, unitatea spitalicească avea cheltuieli lunare de circa 100.000 de euro pentru încălzire și energie electrică, iar prin instalarea acestor facilități cheltuielile se reduc la jumătate.
„Este o investiție binevenită și la timp. Pe lângă asta SCJU Suceava a schimbat deja 40 la sută din geamuri. E vorba de circa 5000 mp de geamuri cu trei straturi. S-a înlocuit PVC cu aluminiu, s-au înlocuit peste 2000 de corpuri de iluminat de tip neon cu corupuri de iluminat cu LED tot pentru economie și toate acestea fac să se schimbe la față SCJU Suceava”, a spus Flutur.
El a menționat că a ținut să vină să verifice aceste lucruri, să vadă stadiul de implementare pentru că dorește ca în această iarnă să fie funcțională noua centrală de cogenerare.
Managerul SCJU Suceava, dr. Alexandru Calancea, a adăugat că este extrem de important pentru unitatea spitalicească să folosească energie verde și speră ca economiile să fie substanțiale, banii urmând să fie redirecționați către îngrijirea și tratamentul pacienților.
„Sunt lucruri importante care se întâmplă la spital. Într-adevăr, investiții foarte mari. Sunt aproximativ 20 de milioane de euro pe care îi investim în momentul de față și încă 10 milioane de euro care sunt în așteptare pentru aprobări, ceea ce arată că lucrurile merg foarte bine la spital și sperăm să avem și deschiderea pavilionului de oncologie. Suntem în linie dreaptă, suntem bucuroși pentru susținerea și finanțările pe care le avem”, a spus dr. Calancea.
Gheorghe Flutur a trecut în revistă și alte proiecte care însumează 40 de milioane de euro la SCJU Suceava, în afară de proiectele Spitalului de Copii și Spitalului de Boli Infecțioase care însumează 170 de milioane de euro.
Astfel, pe lângă proiectul de creștere a eficienței energetice este vizibilă implementarea proiectului pentru combaterea infecțiilor nosocomiale, de 3,5 milioane de euro. El a spus că în sălile de operații se schimbă totul, de la pardoseală la tapet, lavoare și se pun în funcțiune roboții de dezinfecție, mașini speciale de spălat pardoseala, lămpi cu ultraviolete, sistem de supraveghere a igienei mâinilor personalului medical.
La neonatologie, este un proiect de 1,5 milioane euro, cu cinci incubatoare noi, ventilatoare, injectomate.
Totodată, se modernizează cabinetul de planificare familială, se înființează un cabinet stomatologic pentru copii, se completează dotarea spitalului cu un nou angiograf pentru intervenția în cazul AVC, dar s-a promovat un proiect pentru achiziția unui computer tomograf de ultimă generație și a unui mamograf 3 D,.
În ceea ce privește digitalizarea, SCJU Suceava derulează un proiect de 700.000 de euro ceea ce va duce la o îmbunătățire a fluxului documentelor, fișei pacientului, accesului în timp real al medicilor la datele pacientului, dar și un sistem prin care aparținătorii vor putea afla unde sunt pacienții și care este starea lor.
Gheorghe Flutur a menționat că s-a început documentația pentru extinderea UPU și se va înființa o sală politraumă pentru cei care vin în urma unor accidente și e nevoie de intervenție pluridisciplinară.
„Dublăm ATI-ul de la Suceava și mă bucur că au primit aprobare pentru paturi pentru arși ceea ce este extrem de important”, a spus președintele Flutur.
Mai mult, se modernizează sala de mese și cantina pentru a deveni tip restaurant, dar se amenajează și un depozit central pentru spital și se pregătește documentația pentru un ambulatoriu de psihiatrie pentru secția din Burdujeni.
„Avem în vedere supraînălțarea ambulatoriului și înființarea unei săli de curs pentru studenți pentru că aici vor veni să facă practică. De asemenea vorbim de supraînălțarea unei săli pe care o avem, a unui spațiu de lângă DSP pentru centrul de specializare a cadrelor medicale de la Suceava”, a mai declarat Flutur.
El a mai declarat că odată cu deschiderea noului pavilion de oncologie, în actualele spații CJ Suceava a aprobat finanțarea tratamentului cancerului de prostată și tiroidă prin noua metodă cu izotopi care va fi al patrulea centru de acest gen din țară.
„Este o paletă enorm de mare de investiții. E aici treabă foarte multă, e un șantier și eu mă bucur că această modernizare a Spitalului Clinic Județean de Urgență Suceava continuă. Mulțumesc echipei manageriale pentru implicarea foarte puternică și consistentă în această perioadă”, a concluzionat Gheorghe Flutur.
sursa NewsBucovina