Preacuvioși și Preacucernici Părinți,
Preacuvioase Maici Starețe,
Cuvioase Maici și Surori a Mănăstirii Voroneț,
Stimate autorități,
Iubiți credincioși și credincioase,
Istoria unei mănăstiri se poate asemăna unui râu de munte: de la izvor, el poate curge lin, poate aluneca peste stânci, devenind mai învolburat, poticnindu-se de ele dar și șlefuindu-le, râul poate străbate drept, dar și făcând ocolișuri, poate fi doar un firicel, dar și poate seca, așa cum poate deveni bogat în apele sale binefăcătoare.
Așa a fost, și va fi, cu mila lui Dumnezeu, viața Mănăstirii Voroneț. De la primii pustnici de dinainte de Ștefan cel Mare, apoi cu Sfântul Daniil Sihastru, povățuitorul măriei sale, cu primii egumeni ai Voronețului, continuând cu perioade de secetă duhovnicească din timpul stăpânirii străine ori a celei fără de Dumnezeu. După 1991, izvorul, numai un firicel timp de două secole, s-a revărsat mănos în cei 33 de ani de atunci. În Săptămâna Sfintelor Pătimiri a acelui an, 1991, toaca și clopotele vesteau început nou la mănăstirea cu albastru coborât din petec de cer.
Astăzi, un nou început se face: în șirul povățuitorilor de la Voroneț, se așază și numele maicii starețe Eustohia.
Veniți, maică stareță, după perioada de stăreție în vremi deloc ușoare, a maicii stavrofore Irina Pântescu și a maicii stavrofore Gabriela Platon. Preacuvioșiile lor au avut de dus sarcina de a reînnoda tradiția monahală, de a păstra acest giuvaer și de a-l conserva, de a primi pelerinii, toate împlinindu-le dimpreună cu maicile venite dintru început de la Mănăstirea Moldovița și cu surorile care s-au adăugat mai apoi. Dumnezeu să primească lucrul cel bun din via Domnului al maicilor Irina și Gabriela, și, pe temelia așezată de sfințiile lor, să așezați sfinția voastră duh înnoitor, de slujire a lui Dumnezeu și a semenilor, de ascultare față de mai marii noștri, de povățuire a obștii care vi se încredințează.
Vremile și lucrările care vă stau înainte? Deloc ușoare. Veți avea de împlinit ascultări de primeniri administrative, sub directa povățuire și îndrumare a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, care v-a acordat încrederea, în duh cu dorința obștii care v-a desemnat. Dar nu această slujire vă va fi cea mai dificilă. Voronețul nu este o mănăstire oarecare. Pe lângă deschiderea față de pelerini și vizitatori, pe lângă continuarea și, de ce nu, sporirea, activității culturale și educaționale, din totdeauna păstrată la Voroneț, rolul sfinției voastre este de a ține împreună obștea mănăstirii: împreună și înainte de a fi responsabil administrativ, manager bun, persoană sociabilă cu străinii, sunteți chemată a fi maică duhovnicească pentru obște. Pe ea având-o alături, străduindu-vă a ține împreună caractere diverse, cu trecut neomogen, cu probleme sufletești dar și cu daruri specifice, veți reuși să le împliniți și pe cele din afară. Țineți-le pe maici și pe surori aproape; să vă fie inima încăpătoare pentru toate ale obștii, și bune, și mai nedesăvârșite. În dragoste și iertare. În purtarea împreună a crucii călugăriei. În mână întinsă spre ridicare celui căzut. În împreună-bucurie cu fiecare dar lucrat.
Lucrarea duhovnicească a unui stareț, a unei starețe, a fost sintetizată, de către Părintele Arhiepiscop Calinic, în 10 gânduri de pus la inimă, cărora le voi da citire în cele ce urmează (https://www.arhiepiscopiasucevei.ro/decalogul-unui-staret/ ). Ele nu sunt numai un Decalog de admirat pentru sinteza și pragmatismul și, totodată, cuprinderea a celor mai importante calități ale unui bun lider spiritual, ci sunt îndemnuri la lucrare, prin care eficacitatea seminței să se arate în rodire.
Pentru împlinirea acestora, chema acum în rugăciune pe Sf. Mare Mucenic Gheorghe, pe Sf. Cuvios Daniil Sihastru, pe măria Sa Ștefan Vodă cel Sfânt și pe Sf. Cuvioasă Maică Parascheva. Vă punem sub paza și povățuirea lor și sub acoperământul Maicii Domnului, ocrotitoare tuturor monahilor și monahiilor, care să vă întărească, să vă povățuiască, să vă mângâie și să vă bucure în drumul spre Împărăția Cerurilor, din care, aici, la Voroneț, mai cu ușurință, prin văz și prin inimă, puteți pregusta. Amin.
Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul,
Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților
Cuvânt la instalarea Preacuvioasei Maici, Stavrofora Eustohia, ca stareță a Mănăstirii Voroneț,
sursa NewsBucovina