Bucuria renovării Casei Bunicilor, loc al vârstnicilor singuri pentru care casă și acasă este Mănăstirea Bogdănești, a fost împărtășită astăzi, 20 octombrie 2024, în Duminica a XXIII-a după Pogorârea Sfântului Duh, prin primirea arhiereștii binecuvântări.
În contextul „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și a „Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, una dintre clădirile Centrului rezidențial pentru persoane vârstnice al Mănăstirii Bogdănești, cunoscută sub numele de Casa bunicilor, cămin care a beneficiat în ultimele luni de un amplu proces de renovare și consolidare, a fost sfințită în ziua pomenirii Sfântului Cuvios Gherasim din Kefalonia, de trei ierarhi ai Bisericii noastre.
După ce au fost întâmpinați, potrivit tradiției, cu pâine și sare, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, au sfințit casa socială așezată sub ocrotirea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul prin stropire cu agheasmă și prin ungere cu untdelemn sfințit.
Cei trei arhierei ai Bisericii Ortodoxe Române au săvârșit apoi Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur la altarul de vară al Mănăstirii Bogdănești, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte pr. Adrian Dulgheriu, protoiereu al Protopopiatului Fălticeni, pr. prof. univ. dr. Gheorghe Petraru, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” Iași, clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care pr. Alexandru-Flavian Sava, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și pr. Andrei Mocanu, consilier al Sectorului de Asistență Socială și Medicală, dar și slujitori ai locașurilor de cult din împrejurimi.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul Psaltic „Sfântul Inochentie de la Probota”, dirijat de pr. Constantin Dan Magdalena, iar la momentul rânduit diaconul Ioan Iliescu a fost hirotonit preot, iar teologul Ioan Ivănuș a primit hirotonia întru diacon, ambii pe seama Mănăstirii Bogdănești.
Cuvântul de învățătură referitor la Evanghelia vindecării demonizatului din ținutul Gherghesenilor a fost rostit la finalul slujbei de către Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix. Preasfinția Sa le-a vorbit credincioșilor despre minunea înfăptuită de Mântuitorul Iisus Hristos, dar și despre misiunea așezământului de la Bogdănești, revărsare a iubirii Mântuitorului Iisus Hristos prin filantropie, și anume de a avea grijă de persoanele vârstnice aflate în suferință.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a hirotesit întru iconom stavrofor doi slujitori ai mănăstirii, pr. Ioan Trofim și pr. Sebastian Let.
Personal al centrului, dar și reprezentanți ai comunității și susținătorilor activității social-filantropice desfășurate în cadrul complexului monahal au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic distincții de vrednicie, semn al prețuirii și recunoștinței pentru meritele deosebite în promovarea valorilor creștin-ortodoxe românești.
Ordinul „Crucea Bucovinei” a fost oferit „pentru remarcabila activitate dedicată Bisericii și Comunității” părintelui Gheorghe Loghinoaia, ctitorul centrului care se ocupă de îngrijirea persoanelor vârstnice, pr. Mihail Grigoraș, pr. Gheorghe Petraru și pr. Ștefan Chiruță, dar și doamnei Simona Bucura-Oprescu și domnului Gabriel Geru. „Cei care s-au străduit și se străduiesc să urmeze exemplul apărătorilor credinței și patriei străbune, precum și al dascălilor de cuget și simțire românească și creștinească”, domnii Romi Mihăescu, Ciprian Olinici, Ioan Stan și Gheorghe Șoldan, au primit Ordinul „Apărător al credinței creștine”. În cadrul evenimentului au mai fost acordate și alte distincții eparhiale, între care Ordinul „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”, Ordinul „Mitropolit Anastasie Crimca” și Ordinul „Mușatinii”.
Starețul Mănăstirii Bogdănești, protos. Pamvo Dima, a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru această zi deosebită pentru întreaga comunitate. Gândul de recunoștință s-a îndreptat către cei trei ierarhi, pentru vizita arhierească și pentru binecuvântare, către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, pentru grija și dragostea pe care le poartă așezămintelor monahale și centrelor socio-medicale ale eparhiei, precum și către toți cei care s-au ostenit și s-au jertfit pentru lucrarările care se desfășoară în această perioadă.
Cei care doresc să fie sprijin pentru vârstnicii găzduiți în cadrul centrului Mănăstirii Bogdănești, majoritatea reprezentând cazuri sociale, pot contribui prin donații.
IBAN: RO76RZBR0000060023896527
Titular: MANASTIREA BOGDANESTI
Valuta: Lei
Nume banca: Raiffeisen Bank
Cod Swift banca: RZBRROBU
Protos. Pamvo DIMA – 0757 607 453
O atenție deosebită este acordată și alinării sufletelor bunicilor singuri, în biserica Mănăstirii Bogdăneștii fiind săvârșită zilnic Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, prin râvna obștii monahale păstorită duhovnicește de părintele protosinghel Pamvo Dima, care este și coordonatorul așezământului filantropic. Vârstnicii găzduiți aici se bucură și de Taina Sfântului Maslu săvârșită de mai multe ori pe săptămână, slujbă prin care se înalță rugăciuni pentru mijlocirea harului pentru primirea vindecării trupești și sufletești, precum și pentru dobândirea iertării păcatelor.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, periodic bunicii fără familie sunt și pelerini la bisericile și mănăstirile eparhiei.
Scurt istoric
Bogdan I, cel care este considerat întemeietorul Moldovei, alături de doamna Maria, a înălțat în anul 1363, în satul Bogdănești, o biserică al cărei ocrotitor a fost ales Sfântul Ierarh Nicolae, dar sfântul locaș nu a rezistat mai mult de 150 de ani din cauza năvălirilor și asediilor tătarilor. În secolul al XVI-lea, domnul Petru Rareș hotărăște ca ultimele odoare rămase să contribuie la întemeierea Mănăstirii Râșca, aflată în apropiere.
O lungă perioadă de timp s-a încercat revigorarea vieții monahale în Bogdănești, dar abia în anul 1994, la sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, la inițiativa pr. Gheorghe Loghinoaia, pe un nou amplasament, a fost așezată piatra de temelie pentru rezidirea Mănăstirii Bogdănești, în prezența Preasfințitului Părinte Gherasim Putneanul, Episcop-Vicar la acea vreme.
În 2022, în ziua Prăznuirii Nașterii Maicii Domnului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, istoria așezământului monahal de sorginte voievodală s-a îmbogățit prin instalarea noului stareț, protosinghelul Pamvo Dima, de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.
Hotărârea reconstituirii unei obști de călugări la Mănăstirea Bogdănești a fost luată de membrii Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților în luna august a anului 2022 pentru a împlini dorința vrednicului de pomenire Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen, întărită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, dar mai ales pentru împlinirea gândului întâiului ctitor, Voievodul Bogdan I.
Irina Ursachi
sursa NewsBucovina