Cel considerat întâiul poet român prin publicarea Psaltirii în versuri în anul 1673, Sfântul Ierarh Dosoftei este cinstit zilele acestea în Cetatea Sucevei cu prilejul împlinirii a 400 de ani de la nașterea sa. La inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților organizează în perioada 17-20 octombrie 2024 o serie de evenimente liturgice și cultural-artistice menite să aducă cinstire Mitropolitului Moldovei și bucurie duhovnicească tuturor celor care iau parte la manifestările aniversare.
Între cele mai importante manifestări organizate sub egida Centrului de Studii și Documentare Crimca se numără Simpozionul Internațional „Mitropolitul Dosoftei – Sfânt, Ctitor, Cărturar – Jubileu 400”, desfășurat cu sprijinul financiar al Secretariatului de Stat pentru Culte.
Evenimentul religios-academic a debutat joi, 17 octombrie 2024, cu sosirea participanților, urmând ca astăzi, 18 octombrie 2024, să aibă loc deschiderea oficială. Simpozionul Internațional „Mitropolitul Dosoftei – Sfânt, Ctitor, Cărturar – Jubileu 400” a debutat cu săvârșirea slujbei de Te Deum în semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra participanților și organizatorilor acestui eveniment în Paraclisul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Suceava aflat sub ocrotirea Ierarhului Moldovei, de către un sobor de preoți și diaconi, sub protia Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Psaltic al seminarului, dirijat de arhid. Paul Iușcă.
Alături de soborul slujitor, la eveniment au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor locale ale municipiului Suceava, clerici, conducători și delegați ai mănăstirilor sucevene, cercetători științifici din țară și din afara granițelor țării, cadre didactice, elevi și studenți.
În Sala de festivități „Mitropolitul Vladimir de Repta” a Centrului Cultural-Educativ-Filantropic „Sfântul Ierarh Dosoftei” din incinta Seminarului Teologic din Suceava a avut loc apoi sesiunea inaugurală a manifestării religios-academice. Potrivit organizatorilor, simpozionul își propune să evoce personalitatea Sfântului Ierarh Dosoftei scoțând în evidență gândirea teologică a eruditului ierarh, vasta sa cultură, precum și contribuția sa la cultivarea și promovarea limbii române.
Cuvântul de bun venit a fost rostit de pr. Ciprian Constantin Blaga, consilier al Sectorului Cultural al eparhiei și moderator al evenimentului. Sfinția sa a punctat importanța cinstirii și prețuirii antecesorilor prin evocarea personalității și contribuției lor marcante în evoluția societății, poporul român fiind cel care „a cinstit mereu personalitățile care au contribuit semnificativ la dezvoltarea culturii românești și a limbii naționale”.
Pentru a marca așa cum se cuvine această manifestare culturală, dar și în semn de recunoștință față de efortul depus de cei prezenți la Simpozionul Internațional „Mitropolitul Dosoftei – Sfânt, Ctitor, Cărturar – Jubileu 400”, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a transmis un mesaj cu prilejul deschiderii. Alcătuit de întâistătătorul eparhiei Sucevei și Rădăuților sub forma unui decalog, textul sintetizează zece considerente care au stat la baza canonizării (trecerii în rândul sfinților) a acestui umanist al culturii europene, și a fost lecturat de către arhid. Vasile Demciuc, consilier eparhial – Sectorul Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească și cadru didactic al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.
Întrucât acest eveniment se desfășoară sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, un mesaj cu prilejul deschiderii lucrărilor simpozionului prilejuit de 400 de ani de la nașterea Sfântului Ierarh Dosoftei a fost transmis și de doamna Madlen Șerban, secretar general.
Reamintind cât de importantă este relaționarea Școlii, a Universității, cu Biserica în procesul educațional, moderatorul evenimentului i-a invitat la cuvânt pe reprezentanții Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, prorectorii profesori universitari doctori Ștefan Purici și Mircea Diaconu, dar și pe doamna prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava.
Nu au lipsit alocuțiunile prilejuite de acest moment aniversar din partea autorităților județene și locale, reprezentate astăzi de domnul Niculai Barbă, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, și domnul Ovidiu Milici, delegat al primarului Municipiului Suceava, domnul Ion Lungu.
În continuare, a avut loc lansarea a cinci volume dedicate evenimentului, între care amintim: În slujba credinței strămoșești și a conștiinței naționale. Lucrările Simpozionului Internațional „Mitropolitul Dosoftei – Sfânt, Ctitor, Cărturar – Jubileu 400”, două volume apărute la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, coordonate de pr. prof. univ. dr. Vasile Nechita și arhid. Vasile M. Demciuc; Mitropolitul Dosoftei, Molităvnic de-nțăles. Iași, 1681, Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Editura „Mitropolit Iacov” Putneanul”, precum și Cântări la slujba Sfântului Mitropolit Dosoftei – Corul Psaltic al Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava– fragmente muzicale din cuprinsul acestui album fiind prezentate în cadrul evenimentului.
Cărțile a căror lansare a fost prilejuită de simpozionul dedicat marelui ierarh cărturar comemorat în această perioadă au fost prezentate de mai mulți specialiști, între care cercetătorul Iosif Camară, scriitorul Lucian Vasiliu, profesorul Gheorghe Onișoru, părintele profesor Vasile Nechita și arhidiaconul lector Vasile Demciuc.
Organizatorii au adus mulțumiri bunului Dumnezeu pentru această zi deosebită și Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru binecuvântarea de a organiza acest eveniment și pentru toată susținerea acordată în procesul de pregătire al manifestării. Gândul de recunoștință s-a îndreptat către domnul Ciprian Olinici, ministru secretar de stat pentru culte, către reprezentanții Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, precum și către reprezentanții Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. Nu în ultimul rând, au fost aduse mulțumiri administrației eparhiale, autorităților locale, părintelui director Bogdan-Mihai Hrișcă, în calitate de gazdă, colaboratorilor și tuturor celor prezenți.
Sesiunea inaugurală a simpozionului s-a încheiat cu vernisajul Expoziției itinerante „Moștenirea culturală a Sfântului Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei”, care conține pasaje din opera celui de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta patru secole. Curator al expoziției a fost monahul Alexie Cojocaru de la Mănăstirea Putna, care s-a aplecat în chip special, în cercetările sale, asupra operei Mitropolitului Dosoftei.
Evenimentul a continuat în această după-amiază în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului Eparhial Suceava, unde au avut loc cele două sesiuni de comunicări științifice moderate de arhid. lect. univ. dr. Vasile M. Demciuc și, respectiv, pr. prof. univ. dr. Vasile Nichita.
Sfântul Mitropolit Dosoftei – poet religios și mărturisitor al adevărului relevat divin din Biserică; Mitropolitul Dosoftei – mare cărturar și traducător; Plecarea mitropolitului Dosoftei cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou în Polonia la 1866. Refugiu voluntar sau prizonierat de război?; Pe urmele lui Dosoftei în Galiția. În căutarea arhivei și odoarelor Mitropoliei Moldovei; Creștinismul românesc oglindit în „Viața și petrecerea sfinților”; și Sfântul Ierarh Dosoftei – în documente ale cancelariilor domnești din Moldova, în scrisori și alte mărturii documentare au fost titlurile lucrărilor prezentate de invitații acestei zile, pr. prof. univ. dr. emerit Gheorghe Petraru, prof. univ. dr. Ludmila Bejenaru, protos. dr. Iustin Taban, prof. univ. dr. Doru Scărlătescu, pr. prof. univ. dr. Vasile Nechita, prof. univ. dr. Leonte Ivanov, pr. dr. docent Mihai Valică și pr. prof. univ. dr. Eugen Drăgoi.
Între temele abordate de pr. prof. univ. dr. Alexandru M. Ioniță, Sanda Maria Ardeleanu, Despina Doina Rotaru, Stela Purici, pr. Aurel Florin Țuscanu, pr. Ionel Pop, prof. Emanuela Istrati Macovei, prof. Livia Ciupercă, prof. Daniela Ceredeev și prof. univ. dr. Eugen Munteanu în cea de-a doua parte a sesiunii s-au numărat: Sfântul Ierarh Dosoftei și profesorul academician Alexandru Elian; Carte rară, carte de învățătură: Mitropolitul Dosoftei în colecțiile Bibliotecii Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava; Dosoftei, episcop al Romanului (1659-1671) – câteva considerații; Mitropolitul Dosoftei și lucrul de spăsenie săvârșit; Dialog peste veacuri: Dosoftei – Eminescu; Psalmul 69. De la Dosoftei și până-n zilele noastre. Interpretare comparatistă; Sfântul Mitropolit Dosoftei, ierarhul „luminător al cuvintelor”, pe înțelesul copiilor; și Dosoftei – primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu.
Mâine, 19 octombrie 2024, la Mănăstirea Probota, locul în care cel care urma să devină mitropolitul Moldovei a primit chipul îngeresc, va avea loc slujba Parastasului pentru membrii familiei Barilă și pentru ctitorii așezământului monahal.
Pentru a încununa bucuria acestor zile, duminică, 20 octombrie 2024, oaspeții vor putea participa la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, slujbă săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic.
Născut pe meleagurile Sucevei la 26 octombrie 1624, Dimitrie Barilovici, cel care avea să devină Sfântul Ierarh Dosoftei, este recunoscut ca unul dintre cei mai de seamă cărturari ai istoriei noastre, fiind renumit pentru activitatea sa bogată ca traducător, poet, teolog și numai. În anul 1658 a fost ales episcop de Huşi, iar în 1660 a fost ales episcop de Roman, urmând ca în anul 1671 să fie numit întâistătător al Bisericii din Moldova. Sfântul Ierarh Dosoftei, ocrotitor al Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Suceava, a fost trecut în rândul sfinților în 2005, Biserica Ortodoxă Română prăznuindu-l în fiecare an la 13 decembrie.
Irina Ursachi
sursa NewsBucovina