„Săptămâna Verde” – O inițiativă pentru un Viitor mai Curat și mai Sănătos!
În săptămâna 21- 25 octombrie la GPN ,,Stejărelul” Cajvana s-au desfăşurat activităţile cuprinse în Programul naţional ,,Saptămâna verde”. În contextul în care schimbările climatice și degradarea mediului înconjurător devin tot mai evidente, a apărut o necesitate urgentă de a ne educa și a acționa pentru protejarea naturii încă de la cea mai fragedă vârstă.
Programul național „Săptămâna Verde”, lansat de Ministerul Educației, oferă o oportunitate preşcolarilor şi elevilor din întreaga țară de a conştientiza problematica de mediu şi a se implica activ în protecția mediului înconjurător. Aceasta nu este doar o campanie de conștientizare, ci un pas esențial în educarea tinerei generații cu privire la impactul pe care omul îl are asupra planetei.
„Săptămâna Verde” este un răspuns direct la provocările globale cu care ne confruntăm în prezent. Poluarea, despăduririle, pierderea biodiversității și încălzirea globală sunt probleme reale care afectează nu doar România, ci întreaga planetă. Prin educație și implicare directă, programul urmărește să schimbe atitudinile și comportamentele tinerilor față de natură, să îi inspire să adopte obiceiuri ecologice și să devină ambasadori ai mediului înconjurător. De asemenea, „Săptămâna Verde” contribuie la dezvoltarea spiritului de echipă și al responsabilității civice. Copiii învață cum să colaboreze pentru un scop comun și cum acțiunile lor, chiar dacă par mici, pot avea un impact pozitiv semnificativ asupra comunității și mediului.
Cadrele didactice de la G.P.N ”Stejărelul” Cajvana, au îmbrățișat cu mult interes și simț de răspundere o gamă variată de activității ce privesc protejarea mediului înconjurător: ecologizarea zonelor din proximitatea grădiniţelor, pădurea Codru, parcul din jurul Stejarului multisecular -simbol al localităţii Cajvana şi parcurile de joacă, acțiuni de colectare selectivă a gunoaielor, au vizualizat filmulețe educative, au participat la ateliere de creaţie în care au confecționat obiecte din materiale reciclabile, au plantat flori şi puieţi, au amenajat colţuri verzi la fiecare din cele patru corpuri ale grădiniţei, au realizat și distribuit flyere cu mesaje ecologice(”Am putea ca, împreună, să facem lumea mai bună!”). Sticlele de plastic au fost reciclate la punctul de colectere Cajvana iar cu banii obţinuţi copiii au cumpărat dulciuri. Săptămâna s-a încheiat cu un schimb de experientă între cele opt locaţii ale grădiniţei, prilej cu care doamna director Ungurean Liliana a recompensat copiii şi cadrele didactice pentru creativitatatea şi implicarea de care au dat dovadă.
Succesul acestui program depinde de implicarea activă a tuturor: preşcolari, cadre didactice, părinţi şi întreaga comunitate. Deși „Săptămâna Verde” durează doar câteva zile, scopul său este să genereze schimbări de lungă durată în comportamentul copiilor față de mediu. Acțiunile începute acum pot și trebuie să fie continuate pe parcursul întregului an școlar și dincolo de acesta.
Într-o lume care se confruntă cu provocări de mediu majore, educația și implicarea tinerilor devin esențiale. „Săptămâna Verde” nu este doar o sărbătoare a naturii, ci o șansă pentru noi toți să învățăm și să acționăm pentru a construi un viitor mai verde, mai sănătos și mai sustenabil.
Director G.P.N. Stejărelul , Cajvana
Prof. Ungurean Liliana
sursa NewsBucovina