Inspectorul șef al Gărzii Forestiere Suceava, ing. Mihai Gășpărel, a anunțat, miercuri, după ce DNA a dispus măsura controlului judiciar față de mai mulți consilieri ai instituției că vor fi luate măsuri în consecință.
El a arătat că pentru unul dintre angajații Gărzii Forestiere Suceava s-a luat măsura reținerii pentru 24 ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie luată o decizie privind instituirea altor măsuri. Pentru alți trei dintre angajații vizați de anchetă s-a instituit măsura controlului judiciar. Aceeași măsură a controlului judiciar s-a instituit, suplimentar, și pentru un angajat care avea deja raporturile de muncă suspendate.
„Garda Forestieră Suceava va lua măsuri pentru a îndeplini partea ce îi revine din instituirea controalelor judiciare, respectiv va aloca persoanelor în cauză atribuții care nu implică funcții de control și se va îngriji de distribuirea activității în locații diferite”, a precizat Mihai Gășpărel. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au anunțat, miercuri, că au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 29 octombrie 2024, față de inculpatul POPOVICI MIHAI IONEL, consilier în cadrul Gărzii Forestiere Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (14 acte materiale).
În cauză procurorii au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 30 octombrie 2024 și față de inculpații:
– ȚĂPULEASA SORIN CEZAR, consilier superior în cadrul Gărzii Forestiere Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (2 acte materiale);
– CUCU FLORENTIN DORU, consilier superior în cadrul Gărzii Forestiere Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită;
– CHIRA DIMITRIE, consilier superior în cadrul Gărzii Forestiere Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită;
– PAVEL DĂNUȚ – ADRIAN, consilier superior în cadrul Gărzii Forestiere Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (5 acte materiale).
Potrivit procurorilor anticorupție în perioada martie – octombrie 2024, primii patru inculpați, respectiv octombrie – noiembrie 2022 ultimul inculpat, în calitate de angajați ai Gărzii Forestiere Suceava, ar fi pretins și ar fi primit de la mai mulți agenți economici cu obiect de activitate în domeniul forestier, precum și de la alți funcționari silvici care își desfășoară activitatea în raza de competență teritorială a acestei instituții (pădurari, ingineri silvici, etc.), sume de bani cuprinse între 300 de lei și 5.000 de lei și alte foloase necuvenite, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu vizând verificarea și controlul modului în care este respectată legislația privind regimul silvic, în scopul protejării activității acestora.
În mod concret, sumele sau bunurile ar fi fost solicitate de inculpați pentru ca aceștia să nu ia măsurile legale de sancționare contravențională pentru abaterile săvârșite de agenți economici sau pentru a lua măsuri legale mai blânde. De asemenea, sumele de bani sau bunurile cerute cu titlu de mită vizau și soluționarea favorabilă și cu celeritate a unor cereri a căror soluționare se află în competența Gărzii Forestiere Suceava (spre exemplu, de anulare a unor avize de însoțire emise neconform, în vederea reechilibrării stocului scriptic de material lemnos, de soluționare favorabilă a unor cereri de prelungire a termenului de emitere a unor avize de însoțire, formulate de către reprezentanții ocoalelor silvice unde funcționarii silvici vizați își desfășoară activitatea), de soluționare favorabilă a unor petiții prin care sunt sesizate nereguli cu privire la activitatea desfășurată de acești agenți economici/funcționari silvici, etc.
sursa NewsBucovina