În ziua de cinstire a Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri, Mănăstirea fălticeneană „Sfinții Voievozi” Slătioara, din comuna Râșca, închinată îngereștilor cete, și-a sărbătorit hramul.
La Sfânta Liturghie oficiată în biserica mănăstirii au fost prezente atât vieţuitoarele din tânăra obște mănăstirii, cât și credincioşi veniţi pentru a se ruga şi a-şi arăta evlavia faţă de marii rugători în ceruri pentru noi, Arhanghelii Mihail şi Gavriil.
Cuvântul de învățătură rostit de pr. prof. univ. dr. Vasile Nechita, înainte de a vorbi despre sfinții îngeri și despre lucrarea lor în istoria mântuirii neamului omenesc, a debutat cu un îndemn din Decalogul la Sărbătoarea Sfinţilor îngeri, întocmit de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuților: Roagă-te lui Dumnezeu să trimită înaintea ta pe îngerul Său, ca acesta să te ocrotească și să te călăuzească în toate zilele vieți, evidențiind astfel ajutorul oferit oamenilor de către cei doi voievozi ai oștilor cerești.
În cuvântul său, părintele profesor a explicat originea ebraică a numelor Mihail și Gavriil: „Mihail înseamnă Cine este ca Dumnezeu? „El este cel care a spus: Să luăm aminte, noi, care suntem făpturi, ce a pătimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumina, acum întuneric s-a făcut. Căci cine este ca Dumnezeu?, și așa s-a întocmit soborul, adică adunarea și unirea tuturor îngerilor. Arhanghelul Mihail este cel care, scrie în Sfânta Scriptură, face ca toţi morţii să iasă din morminte, la glasul trâmbiţei Sale. Gavriil înseamnă, în ebraică, bărbat-Dumnezeu. Numele Sfântului Gavriil conţine, în fapt, vestea că Dumnezeu Se va face bărbat, că va asuma firea omenească. A fost cel care a vestit Sfinților Părinţi Ioachim şi Ana nașterea Maicii Domnului. Tot Sfântul Arhanghel Gavriil a fost cel care le-a arătat celor trei păstori că li S-a născut Prunc. De asemenea, el este cel care călăuzeşte Sfânta Familie în Egipt şi aduce femeilor mironosiţe vestea învierii Domnului.”
La sfârșitul Sfintei Liturghii, potrivit tradiţiei, a fost săvârşită pomenirea ctitorilor și binefăcătorilor sfintei mănăstiri.
În cuvântul de mulțumire, stavrofora Ecaterina Siritean, stareța așezământului monahal, a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, pentru binecuvântarea ca la această Sfântă Liturghie din ziua hramului să fie prezenți slujitori şi rugători părinţi din cadrul Centrului Eparhial Suceava. A fost amintită prima biserică a aşezării monahale, din 1797, ctitorie a arhimandritului Chiril Nemţeanul de la Mănăstirea Râşca, fiind reiterat și momentul redeschiderii acestei mănăstiri, în 2021, prin purtarea de grijă a întâistătătorului eparhiei. Gândul de recunoștință s-a îndreptat apoi spre soborul slujitor, dar și spre credincioşii care s-au alăturat în rugăciune la această Sfântă Liturghie, încheind cu aceste cuvinte: „Să rugăm, deci, pe Sfinţii Îngeri şi Arhangheli să ne fie ajutători în viață şi izbăvitori de duhurile cele rele, iar înaintea Tatălui ceresc, calzi rugători, pentru mântuirea sufletelor noastre. Amin.”
Pr. Ştefan Mihalcea
sursa NewsBucovina