După ce zilele de luni și marți ale săptămânii trecute au fost dedicate conferințelor preoțești din Protopopiatele Câmpulung Moldovenesc și Rădăuți, astăzi, marți, 12 noiembrie 2024, a fost rândul clericilor Protopopiatului Suceava II să participe la cea de-a treia conferință preoțească organizată toamna aceasta în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Tema întrunirilor clericale, care la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic au avut ca invitați specialiști de prestigiu din domeniul medical, a fost dată de specificul anului 2024 în Patriarhia Română: Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți.
Clericii au început ziua în duh de rugăciune, la primele ore ale dimineții săvârșindu-se Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, alături de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, și pr. Minu Mititelu, protoiereu.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala preoțească „Ștefan Nosievici” a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înființată în anul 2021. Din grupul coral fac parte preoți și diaconi din toate cele cinci protopopiate ale eparhiei: Suceava I și Suceava II, Fălticeni, Rădăuți și Câmpulung Moldovenesc. Aceștia au fost dirijați astăzi de către pr. Ciprian Constantin Curcă.
La finalul slujbei în cadrul căreia peste 130 de clerici, preoți și diaconi, au trăit bucuria comuniunii euharistice, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a hirotesit întru iconom stavrofor doi clerici din cuprinsul Protopopiatului Suceava II.
A urmat evidențierea câștigătorilor Concursului Eparhial „Cele mai îngrijite biblioteci și arhive parohiale”, moment în care pr. Constantin-Ciprian Blaga a prezentat premiul intitulat „Biblioteca Micului Creștin”, Chiriarhul locului oferindu-i părintelui Mihăiță Dănuț Brahariu, parohul Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” – Cumpărătura, Ordinul Eparhial „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”. Clericii care s-au remarcat printr-o activitate pastoral-misionară deosebită, precum și cântăreții bisericești și membri ai unor consilii parohiale au fost mai apoi distinși cu ordine eparhiale, precum Ordinul „Mușatinii” și Ordinul „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”.
Alături de cei care au luat parte la Sfânta Liturghie, în cadrul conferinței prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic s-au alăturat reprezentanții sectoarelor de resort ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în Sala Pimen Arhiepiscopul a Centrului Eparhial Suceava.
Întâlnirea a debutat cu prezentarea pr. Ștefan Mihalcea, consilier eparhial al Sectorului Media și Comunicare al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, referitoare la biografia, parcursul și realizările doamnei profesor universitar doctor habilitat Cristina Gavrilovici, invitatul special al acestei zile, cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și medic primar pediatru în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din același oraș. Sfinția sa a adus în evidență personalitatea marcantă în lumea academică și medicală a celei care prin activitatea sa neobosită și pasiunea pentru educație și cercetare, a lăsat și lasă o amprentă profundă asupra generațiilor de studenți și pacienți, copii și părinți deopotrivă.
A urmat conferința intitulată „Cunoașterea și tehnologia: binecuvântare sau blestem?” în cadrul căreia invitata a subliniat legătura dintre adicția de informație, adicția de tehnologie și (ne)fericire. Domnia sa a punctat riscurile inteligenței artificiale și importanța înțelepciunii dăruite de Dumnezeu. Nu în ultimul rând, în cadrul prezentării au fost dezbătute pericolele ciberneticii, motivele pentru care omul zilelor noastre este ne(fericit), precum și cauzele suferinței umane. La finalul discursului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic i-a oferit invitatei Ordinul eparhial „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”, întrucât a urmat exemplul „tânărului înțelepțit de Dumnezeu, care și-a îndeplinit cu devotament slujirea sa și și-a fundamentat credința ortodoxă pe înțelegerea Evangheliei, mărturisind-o curajos semenilor săi prin faptă și cuvânt”.
În partea a doua a întâlnirii, la fel ca în cadrul fiecărei conferințe susținute în această toamnă în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, au fost expuse propuneri, sugestii și solicitări ale sectoarelor de resort din cadrul Centrului Eparhial privitoare la activitatea parohiilor. Informațiile au fost sintetizate în acest an în cadrul unei broșuri oferite preoților, material de care s-a îngrijit Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților prin Sectorul Cultural. De asemenea, în cadrul evenimentului au fost prezentate și oferite tuturor clericilor mai multe cărți care reprezintă rodul ostenelilor din ultimele luni ale Sectorului Cultural, al Editurii și Tipografiei eparhiei.
Sesiunea de întrebări din cadrul întâlnirii s-a încheiat cu sfaturile celor doi ierarhi ai eparhiei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, cu privire la misiunea pastoral-misionară și la aspectele liturgice pe care ar trebui să le împlinească fiecare slujitor al Sfântului Altar.
La final, pr. protoiereu Minu Mititelu a adus mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, membrilor Permanenței Consiliului Eparhial, gazdelor și tuturor slujitorilor prezenți la acest eveniment deosebit pentru Protopopiatul Suceava II.
Irina Ursachi
sursa NewsBucovina