La finalul anului 2023, Compartimentul de Radiologie Intervențională al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava anunță rezultate remarcabile în consolidarea echipei medicale și în extinderea programelor de tratament. Cu un efectiv format din 3 medici specialiști și 1 medic rezident, alături de 7 asistenți, compartimentul asigură în mod continuu programul național de tratament endovascular al accidentului vascular ischemic (AP-AVC) și rezolvarea oricăror urgențe prin proceduri minim invazive, 24/24.
Din anul 2021, Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava s-a afirmat ca unicul din Moldova care furnizează permanent tratament AP-AVC, iar numărul pacienților tratați a cunoscut o creștere exponențială. Eforturile echipei multidisciplinare au fost susținute financiar de către management, iar în 2023 s-au realizat 45 de trombectomii mecanice, cu 25% dintre pacienți transferați din alte județe precum Botoșani, Neamț, Bistrița.
Activitatea în domeniul accesului vascular a înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă, cu o echipă multidisciplinară ce a realizat mentenanța la peste 70 de pacienți dializați și montarea a peste 80 de catetere temporare și permanente, provenind din centrele de dializă din Iași, Botoșani, Dorohoi, Roman, Onești și Suceava.
Echipa de medici a fost pionieră în proceduri minim invazive non vasculare la nivel național, inclusiv crioablația de tumora pulmonară și în controlul durerii oncologice prin neurolize și ablații.
Finanțarea de la Ministerul Sănătății, prin acțiunea prioritară AP-AVC și programele naționale de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, a acoperit mai puțin de 50% din fondurile necesare materialelor pentru procedurile minim invazive, restul fiind susținute necondiționat de către managementul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava.
Pentru noul an, echipa propune noi provocări în domeniul radiologiei intervenționale pediatrice și extinderea membrilor echipei prin implicarea tinerilor specialiști și rezidenți, având în vedere planurile de dezvoltare ale spitalului prin centrul multidisciplinar de tratament minim invaziv.
sursa NewsBucovina