În holul central al Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți s-a desfășurat luni după amiaza o activitate de dezbateri academice pe tema obligativității studiului poeziei în programa de liceu, confruntare argumentativă ce i-a avut ca protagoniști pe elevii Clubului „Ars Dicendi” coordonați de prof. dr. Popovici Florin George și prof. Popovici Angelica.
Desfășurată în prezența unui public numeros, format din cadre didactice și elevi ai liceului, manifestarea inedită a adus față în față două echipe care și-au asumat cu convingere scenariul persuasiunii. Cei care au pledat pentru transformarea studiului poeziei într-o activitate informală, de tip cerc sau club de lectură, au fost elevii Alexandra Ionesi (clasa a VIII-a), Haidău Fabian (IX B), Lungu Bogdan (IX B) și Prelipcean Sofia (VIII). De cealaltă parte, echipa compusă din elevii Puiu Albert (VIII), Ududec Iustinian (IX G), Onufreiciuc Vasile (IX B) și Chirilă Andrei (VIII) a susținut menținerea caracterului obligatoriu pentru studierea poeziei. Misiunea de a juriza runda de dezbateri a revenit nu numai celor doi profesori coordonatori ai clubului, dar și elevilor Nițu Daria (clasa a XI-a E), Nistor Iulia (XII E) și Hrițcan Pavel (XII F). La finalul unei dezbateri interesante, pe durata căreia au fost prezentate construcții logice atent structurate, studii, exemple relevante, opinii autorizate ș.a., decizia a revenit în urma deliberării arbitrilor, cu un scor de patru voturi din cinci, în favoarea echipei care a pledat pentru obligativitatea studiului poeziei în programa de liceu.
Activitatea a reușit să marcheze într-o manieră atractivă, menită a încuraja deopotrivă creativitatea și gândirea critică a elevilor, Ziua Culturii Naționale și ziua poetului Mihai Eminescu. Pe lângă discursurile propriu-zise oferite asistenței de către fiecare vorbitor, s-au adresat, de ambele părți, intervenții și întrebări cu rol clarificator. Momentele manifestării de astăzi constituie o pledoarie a respectului pentru valorile culturii naționale exprimat de elevii și cadrele didactice de la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” și, în aceeași măsură, concretizarea efortului convergent pentru dezvoltarea competențelor necesare societății actuale: gândirea strategică, ascultarea activă, toleranța și dialogul civilizat între perspectivele multiple angajate în înțelegerea și analiza fenomenelor actualității.
sursa NewsBucovina