Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava a finalizat lucrările de reparație a barajului Șomuz I Liteni, a anunțat șeful instituției, Daniel Drăgoi. Pentru punerea în siguranță a barajului și a lacului de acumulare au fost efectuate lucrări de reabilitare a conductei golirii de fund și revizii la echipamentele hidromecanice (grătare piscicole, vană plană, mecanismul de acționare a vanei), care nu puteau tranzita debitul maxim proiectat, fapt ce putea pune în pericol siguranța barajului, folosințele din aval și cele aflate în proximitatea acumulării.
Lucrările de reabilitare a golirii de fund și a echipamentelor hidromecanice s-au desfășurat astfel:
– prima etapă a constat în îndepartarea și reabilitarea echipamentelor hidromecanice, sablarea și zincarea grătarelor și a vanei plane ce reglează nivelul în lac, precum și revizia echipamentului de acționare a acesteia. Totodată a fost înlocuită și garnitura de etanșare a vanei.
– a doua etapă s-a desfășurat după ce a fost asigurată etanșeitatea vanei plane, fiind necesar un mediu perfect uscat pentru a putea interveni la conducta golirii de fund. Pentru început a fost îndepartat linerul vechi deteriorat, după care s-a trecut la sablarea conductei vechi. Refacerea golirii de fund s-a făcut prin introducerea în conducta DN 1200 mm Premo a unei conducte DN 1000 mm din polietilenă armată cu fibră de sticlă. Noua conductă a fost instalată coaxial cu vechea conductă, iar spațiul dintre cele două conducte a fost umplut cu un mortar special cu solidificare lentă.
”Lucrările au fost necesare întrucât, de-a lungul timpului s-au observat deplasări ale tubului de protecție din interiorul conductei golirii de fund. În urma inspecției vizuale efectuate în interiorul conductei s-a constatat faptul că tubul de protecție era distrus pe o lungime de aproximativ 8 m, existând riscul ca la un debit mărit pe evacuare aceasta să fie obturată complet. Încă din toamna anului 2022, S.G.A. Suceava a luat măsurile necesare pentru pregolirea în siguranță a lacului, astfel încât la momentul contractării serviciilor de reabilitare a conductei golirii de fund, acesta să aiba un nivel al apei scăzut. Un nivel scăzut al apei a permis ca în momentul obturării coductei golirii de fund pentru realizarea lucrărilor de reabilitare a acesteia și a echipamentelor hidromecanice, acumularea să aibă un volum de gardă mai mare, fără a pune în pericol locuitorii satului Liteni și folosințele de apă din aval.
Odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare, a început ridicarea nivelului apei în acumulare până la nivelul normal de retenție, asigurând totodată și debitul de servitute și cel ecologic în aval de construcția hidrotehnică”, a explicat Daniel Drăgoi.
Scurt istoric al acumulării
Acumularea Șomuz I Liteni este amplasată pe cursul pârâului Șomuzul Mare, afluent de ordinul I al râului Siret, în secțiunea Liteni, amonte de drumul județean DJ 209C (Sfântul Ilie – Liteni – Drăgoiești – Berchișesti) și intravilanul satului Liteni la aproximativ 370 m de acesta.
Aceasta face parte dintr-o salba de lacuri fiind prima acumulare, în aval fiind situate amenajările Șomuz II Moara, Pepiniera Rădăseni, Pepiniera Bunești, Pocoleni, Fălticeni I și Fălticeni II. Obiectivul a fost pus în funcțiune în anul 1976 și preluat de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava în anul 2012 de la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare.
Barajul și lacul de acumulare au ca rol principal atenuarea undei de viitura pe râul Șomuzul Mare precum și suplimentarea de debite pentru folosințele consumatoare de apă amplasate în aval de acesta.
Comportarea în timp a barajului și lacului de acumulare Șomuz I Liteni este monitorizată în permanență de către specialistii din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava.
sursa NewsBucovina