Consiliul Județean Suceava a aprobat, joi, în ședință de îndată, suma forfetară pentru plata transportului elevilor urmând ca situația asigurării transportului elevilor către unitățile școlare să fie astfel soluționată.
Gheorghe Flutur a explicat în ședință cu CJ Suceava a scos la licitație în ianuarie 2023 transportul pe rute în județul Suceava.
„Am fost contestați în instanță. Până acum nu s-a judecat pe fond nimic, dar tot s-au dat termene, s-a amânat. S-a contestat din rândul transportatorilor. Având contestații, ne-am văzut obligați să găsim alte soluții. Am cerut Guvernului să găsească soluții pentru perioda până când se desemnează câștigătorii. Au fost mai multe solicitări și la ANRSC care a trimis ieri suma forfetară. Această sumă forfetară este suma care se va calcula în perioada următoare până la 1 februarie. După 1 februarie elevii vor primi banii în mână prin Inspectoratele Școlare. E bine că se deblochează”, a spus Flutur.
În mai multe județe din țară între care și Suceava, transportatorii nu au primit bani pentru transportul oferit gratuit elevilor în lunile septembrie – decembrie a anului trecut din cauză că nu au fost finalizate licitațiile pentru desemnarea operatorilor.
În nota de funamentare a proiectului aprobat se arată că Guvernul României a adoptat Normele metodologice privind acordarea gratuității la transportul public rutier local și metropolitan rutier, transportul public rutier județean și interjudețean pentru elevi potrivit cărora elevii care nu sunt școlarizați în satul, comuna, orașul sau municipiul de domiciliu și nu beneficiază de existența serviciilor de transport public, transport de tip curse școlare și nici de transport cu mijloacele de transport aparținând unităților de învățământ sau consiliilor locale, în vederea asigurării dreptului la educație, beneficiază, pe durata cursurilor școlare, de o sumă forfetară lunară.
Această sumă forfetară se stabilește pe baza valorii unitare lei/kilometru înmulțită cu numărul de kilometri parcurși zilnic între domiciliu/reședință și unitatea de învățământ și numărul de zile de cursuri din luna de analiză.
Consiliul Județean Suceava nu are încheiate cu operatorii de transport contracte de delegare a gestiunii serviciului public de transport persoane prin curse regulate în județul Suceava, atribuite în baza procedurilor din legislația achizițiilor publice, deoarece procedura de achiziție sectorială în vederea atribuirii acestor contracte nu este încă finalizată, motivat de volumul și complexitatea informațiilor de verificat în contextul numărului mare de operatori economici participanți la procedura de achiziție, precum și de faptul că, pe parcursul anului 2023, procedura de achiziție a fost suspendată pe o perioadă de aproximativ 4 luni, ca urmare a hotărârii instanței de suspendare a hotărârilor de consiliul județean care stau la baza procedurii de delegare.
„Conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr.810/2023, instituția noastră trebuie să aprobe, cu avizul Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de utilități publice, până cel târziu la data de 1 februarie 2024, pentru perioada rămasă din anul școlar 2023-2024, valoarea unitară lei/kilometru aferentă sumei forfetare, precum și suma forfetară pe zi aferentă fiecărei tranșe de 1 kilometru pe o distanță de la 1 la 50 de kilometri”, se arată în document.
ANRSC a emis avizul nr.988786 din 17.01.2024 prin care s-a avizat valoarea unitară medie la nivel național în cuantum de 0,37 lei/kilometru, inclusiv TVA, aferentă sumei forfetare lunare de care beneficiază elevii în județele care nu au atribuit niciun contract de delegare a gestiunii serviciului public de transport rutier județean de persoane potrivit Legii nr.99/2016 privind achizițiile sectoriale, cu modificările și completările ulterioare, precum și suma forfetară pe zi de care beneficiază, în anul școlar 2023-2024, fiecare elev din județele care nu au atribuit niciun contract de delegare a gestiunii serviciului public de transport rutier județean de persoane potrivit Legii nr.99/2016 privind achizițiile sectoriale, cu modificările și completările ulterioare, care este școlarizat în altă localitate decât cea de domiciliu și nu beneficiază de existența serviciilor de transport public, corespunzătoare fiecărei tranșe de 1 kilometru pe distanța de 1 la 50 de kilometri dintre domiciliul/reședința elevului și unitatea de învățâmânt.
sursa NewsBucovina