Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care a intervenit, vineri, cu un discurs în cadrul Conferinței „Securitate Cibernetică și Inteligența Artificială: Noi provocări juridice și perspective de reziliență”, organizată la USV că România investește prea puțin în cercetare, dezvoltare și inovare și i-a sfătuit pe cercetători să nu apeleze doar la fonduri UE pentru cercetare.
„Toată lumea mă citește în registrul politic în ultima vreme de parcă nu mai există și altceva decât politica. Există multe alte lucruri mai importante decât politica. Dacă este ceva important în politică este de a anticipa și forja viitorul. România este astăzi o țară care investește mult prea puțin în cercetare, dezvoltare, inovare și în domeniul guvernamental și în domeniul privat și în domeniul academic și științific”; a spus Geoană.
Secretarul general adjunct al NATO le-a recomandat universitarilor suceveni să nu stea dor după banii europenei pentru cercetare.
„Vă dau un sfat: nu mai stați numai după bani europeni pentru cercetare, dezvoltare, inovare. Mergeți și către sectorul privat, mergeți și către universități din Australia, din Coreea de Sud, din Japonia, din America de Nord, Marea Britanie. E mai ușor cu banii UE uneori, dar întrebare e cât din cercetarea care se face pe bani UE are o aplicație concretă, comercială. Câte dintre inovațiile din România ajung pe piață?”, a întrebat secretarul general adjunct al NATO.
Mircea Geoană a mai transmis că este importat și lucrul în echipă pentru că a constatat că românii sunt foarte solitari.
„Lucrăm greu în echipă. Nu doar în politică, în general. Pe cât de adaptabili și inteligenți suntem pe atât de greu mobilizabili suntem în echipe. Lumea de astăzi și lumea viitorului, relația dintre economie și securitate, tehnologie și securitate, face parte din echipele pluridisciplinare. Din politică până la universități. Prin modul în care organizăm un ONG până la modul în care organizăm o grevă”, a mai spus Mircea Geoană.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a avut, vineri, de la Bruxelles, o intervenție în cadrul Conferinței „Securitate Cibernetică și Inteligența Artificială: Noi provocări juridice și perspective de reziliență”, organizată de Asociația de Drept și Științe Administrative și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava cu susținerea Programului de diplomație publica al NATO.
El a menționat că nu a mai reușit să ajungă la Suceava, dar că va reveni în Bucovina cât de curând.
sursa NewsBucovina