Orașul Broșteni, cel mai mare oraș din țară, va fi declarat stațiune turistică de interes local, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern aflat pe ordinea de zi de vineri a Guvernului.
Broșteni este oraș din 2004 și este cel mai întins oraș din România având o suprafață totală de 594,66 kilometri pătraţi și circa 6000 de locuitori. Ca suprafață, Broșteni este urmat de Vișeul de Sus din județul Maramureș cu 443 de kilometri pătraţi și Săcele din județul Braşov cu 320 de kilometri pătraţi.
Orașul Broșteni este o localitate tipică de munte, elementele urbane simțindu-se doar în centrul localității unde a fost construit un complex de blocuri de locuințe pentru personalul angajat în fostele mine din zonă.
Orașul este străbătut de la un capăt la altul de râul Bistrița, în care se varsă pârâiele: Barnar, Holda, Holdița, Neagra, Negrișoara, Cotârgași.
Broșteni este o localitate cu un potențial turistic ridicat, care ar putea contribui la dezvoltarea orașului și a zonei, în cazul în care ar fi valorificat.
Obiectivele turstice sunt Biserica din lemn Sfântul Nicolae din Broșteni – cunoscută și sub denumirea de Biserica-muzeu „Ion Creangă”, ce datează din anul 1779. Construită din lemn de brad cu întărituri din lemn de tisă și cuie forjate de meșteri fierari. În trecut a avut dublu rol, de biserică parohială și școală. Astăzi lăcașul de cult adăpostește câteva piese de muzeu cu vechime de peste 200 de ani, precum și icoane pictate pe lemn de renumiții pictori Tătărăscu, Grigorescu și Tonița.
Un alt obiecti este Casa administratorilor Domeniilor Coroanei – construită în 1895, ce este folosită ca spațiu comercial și depozit, clădirea fostei secții Geomold S.A. din Câmpulung Moldovenesc – construită în 1929, având valoare arhitectonică, Școala din Holda – construită în 1905, cuptorul de ars var din Dârmoxa – datează din 1924, dar și piatra simbolică „Ion Creangă” – piatră simbolică ce face referire la scena din opera „Amintiri din copilărie” în care casa Irinucăi este dărâmată de un bolovan.
sursa NewsBucovina