Pompierii militari suceveni au intervenit, sâmbătă, la două incendii izbucnite de la sobele din bucătării în Suceava și Mitocu Dragomirnei.
Prima misiune a fost sâmbătă la ora 10:16 când pompierii militari ai Detașamentului de pompieri Suceava, împreună cu lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Mitocu Dragomirnei, au intervenit cu trei autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD pentru localizarea și lichidarea unui incendiu, izbucnit la o casă de locuit din localitatea Mitocu Dragomirnei.
La sosirea echipajelor, flăcările se manifestau în interiorul locuinței, dar și la acoperișul acesteia, cu pericol de propagare la întreaga construcție.
Pe timpul intervenției, pompierii paramedici SMURD au acordat primul ajutor medical proprietarei, în vârstă de 67 de ani, care a suferit un atac de panică. Ulterior, femeia a fost transportată la spital, pentru investigații suplimentare.
Incendiul a fost lichidat după o intervenție de circa o oră și jumătate.
În flăcări au ars materiale combustibile din interiorul bucătăriei (mobilier, textile, elemente de tâmplărie și altele) și circa doi metri cubi de lemn pentru construcții. De asemenea, învelitoarea acoperișului (din tablă zincată) s-a degradat pe o suprafață de aproximativ 20 de metri pătrați.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost jar sau scântei provenite dintr-un mijloc de încălzire cu defecțiuni (sobă cu acumulare de căldură).
Din fericire, nu s-au înregistrat victime, iar pompierii au salvat casa de locuit, o anexă și cele două gospodării învecinate.
A doua misiune a fost la ora 13:20 când pompierii militari ai Detașamentului Suceava au intervenit cu două autospeciale de stingere pentru localizarea și lichidarea unui incendiu, izbucnit la o casă de locuit din municipiul Suceava în zona Serpentine.
La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta în bucătăria locuinței, cu pericol de propagare la întreaga casă.
Proprietara, o femeie în vârstă de 81 de ani, a suferit un atac de panică, și a fost preluată de către un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Suceava, chemat în sprijin la fața locului. Ulterior, femeia și-a revenit, și a refuzat transportul la o unitate spitalicească.
Au ars bunuri materiale din interiorul bucătăriei (obiecte de mobilier, elemente de tâmplărie și altele) și s-au degradat pereții interiori.
Cauza probabilă de izbucnire a flăcărilor a fost efectul termic, generat de soba cu acumulare de căldură neprotejată corespunzător față de materialele combustibile.
Incendiul a fost lichidat după o intervenție de circa 45 de minute, iar pompierii au salvat restul casei de locuit, cu bunurile aferente.
ISU Suceava a reluat recomandările privind exploatarea sobelor cu și fără acumulare de căldură:
• Înainte de utilizare, sobele trebuie verificate, reparate şi curăţate pentru a fi în perfectă stare de funcţionare;
• Se va folosi numai materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi se va evita supraîncărcarea acesteia;
• Este interzisă folosirea lemnelor mai lungi decât dimensiunile focarului;
• Este interzisă aprinderea focului în sobe prin turnare ori stropire cu benzină, petrol sau alte lichide combustibile;
• Sobele se vor utiliza numai cu uşiţa de alimentare închisă;
• În faţa uşiţelor de alimentare a sobelor, pardoseala combustibilă se protejează cu tablă metalică cu dimensiunile de cel puțin 70 x 50 centimetri;
• Nu se vor aşeza în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;
• La construcţia unei sobe se va avea în vedere ca fundaţia proprie a acesteia să nu fie amplasată direct pe pardoseala combustibilă sau pe grinzile de lemn ale planşeelor;
• În camerele în care încălzirea se realizează cu sobe, este interzisă curăţirea duşumelelor şi a oricărui obiect aflat în încăperile respective cu substanţe inflamabile;
• Cenuşa şi jarul provenite de la sobe vor fi depozitate într-un loc special amenajat.
• Copiii nu vor fi lăsaţi niciodată nesupravegheaţi, cu focul aprins în sobă.
sursa NewsBucovina