La data de 23. 04.2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret – IPJ Suceava au organizat pe raza de competență a acțiune tip ,,Blocada”, activitățile vizând în special prevenirea și combaterea accidentelor rutiere pe fondul consumului de alcool și droguri și creșterea gradului de siguranță publică.
Acțiunea a fost organizată și desfășurată în intervalul orar 08:00 – 12:00, participând 15 polițiști din cadrul Poliției Oraș Siret.
În cadrul acțiunii au fost verificate/ controlate cu utilizarea aplicației E-DAC și a dispozitivelor mobile eletronice 31 de persoane și 24 de autovehicule.
De asemenea, s-au efectuat verificări la 4 unități economice.
Pentru abaterile constatate au fost aplicate 25 de sancțiuni contravenționale din care 5 la LG 227/2015 privind Codul fiscal, 18 la OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, 1 la LG 61/1991 privind ordinea și liniștea publică și 1 la LG 145/2014 privind măsurile de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol.
Valoarea totală a sancțiunilor aplicate a fost de 44.455 lei.
La 23.04.2024, ora 08.30, polițiștii din cadrul Secției 13 Poliție Rurală Bălcăuți, în timp ce desfășurau activități specifice de control și supraveghere trafic rutier în cadrul Acțiunii Blocada, pe drumul județean 291 A de pe raza comunei Grănicești,sat Bălinești,jud.Suceava, au procedat la efectuarea semnalului regulamentar de oprire pentru un autoturism care se deplasa pe direcția Bălinești-Grămești.
La volanul autoturismului a fost identificat un bărbat din comuna Grămești,sat Grămești, județul Suceava, posesor al permisului de conducere valabil. Întrucât emana halenă alcoolică și avea un comportament specific unei persoane ce a consumat băuturi alcoolice, șoferul a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,89 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la Spitalul Boli Cronice Siret, unde i s-au recoltat probe biologice de sânge, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ”conducerea unui vehicul de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe” faptă prev. și ped. de art. 336 alin. 1 din Codul Penal.
Tot în cadrul acțiunii s-a procedat și la administrarea de material probator și reținerea unui șofer din com. Dărmănești, jud. Suceava pentru săvârșirea infracțiunii de ,,Conducerea unui vehicul fără permis de conducere” faptă prev. și ped. de art. 335 alin. 1 din Codul Penal, faptă constatată la data de 21.04.2024, ora 0000 de către polițiștii din cadrul Secției 13 Poliție Rurală Bălcăuți, pe D.C. 40 B din satul Iacobești, com. Grănicești, jud. Suceava.
Atenție la modificările legislative – Legea numărul 213/2023!
Această lege prevede că șoferii care conduc fără drept, sub influența alcoolului sau a stupefiantelor și provoacă accidente din care rezultă decesul unor persoane, vor fi condamnați la închisoare cu executare nu cu suspendare. Astfel, Legea nr. 213 din 2023 care modifică articolul 91 din Codul Penal prevede faptul că: (3^1) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336.
Potrivit noilor reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:
- nu deținea permis de conducere;
- deținea un permis de conducere necorespunzătorcategoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;
- a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
- a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substanțelor psihoactive.
Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii vă recomandă:
Nu vă urcaţi sub nicio formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!
Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.
De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
Consumul de băuturi alcoolice și droguri reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.
Consumul de alcool și droguri constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!
Nu uitați, comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!
FĂRĂ ALCOOL ȘI DROGURI LA VOLAN, DRUMURILE SUNT MAI SIGURE!
sursa:IPJ Suceava
sursa Știri din Bucovina