Dosar de candidat. Tu decizi: Șeful ATOP Suceava,consilierul județean PNL Tudor Plăcintă este in vizorul Agenției Naționale de Integritate(ANI). Politicianul vrea inca un mandat la masa deliberativului județului.
Tudor Plăcintă insa nu si-a declarat toate veniturile și bunurile deținute in proprietate.
Tudor Plăcintă a fost ales consilier județean în județul Suceava pe listele Partidului Național Liberal începând cu mandatul 2012 – 2016, succesiv până în prezent, fiind ales președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publice Suceava, începând cu luna iunie 2022.
În calitatea sa de consilier județean, conform legislației naționale privind integritatea funcțiilor publice, avea obligația de a depune anual declarații de avere, asumându-și în scris, sub sancțiuni de ordin penal, veridicitatea și exactitatea mențiunilor din conținutul acestora.
Din conținutul declarațiilor de avere depuse de alesul județean, corespunzătoare anilor 2016 – 2020 reiese că acesta :
- nu deținea în proprietate terenuri;
- deținea un apartament de 52 m.p. în municipiul Suceava, în devălmășie cu soția sa Plăcintă Ionela;
- a dobândit în proprietate în anul 2019 al doilea autoturism marca BMW, pe lângă cel declarat începând cu anul 2016;
- datoriile inițiale de 70.000 lei contractate la BRD și CEC din anul 2016, au fost achitate integral până în anul 2018;
- a realizat împreună cu soția sa în perioada de referință venituri totale în sumă de 535.162 lei.
Față de bunurile imobile declarate în acea perioadă, începând cu anul 2021 alesul județean a mai menționat că are în proprietate următoarele:
- Aspectele care confirmă suspiciunea vădită și rezonabilă că alesul județean și-a ascuns parte din avere prin nedeclararea sumelor de care a dispus și a bunurilor deținute ca proprietar
Simpla examinare vizuală a declarațiilor de avere ale alesului județean Tudor Plăcintă și unele calcule simple relevă următoarele:
- până în anul 2018 familia Plăcintă, din veniturile declarate a reușit să achite cele două credite în sumă de 70.000 lei;
- în anul 2019 a dobândit un autoturism marca BMW;
- în anii 2019 și 2023 nu a declarat nici un venit ca și „alocație pentru copil”;
- patrimoniul familiei a fost completat cu al doilea apartament în suprafață de 106 m.p. dobândit prin cumpărarea și cu casă de locuit și anexe în suprafață de 262 m.p. dobândit prin moștenire în condițiile în care a accesat un credit în valoare de circa 30.000 euro.
PRIMA SUSPICIUNE de fraudă în ceea ce privește realizarea de venituri ilicite, este determinată de o logică simplă de calcul matematic, din care ar reieși că în perioada 2016 – 2023 din totalul fondurilor de care a dispus familia Plăcintă în valoare de 685.162 lei (535.162 lei venituri + 150.000 lei credit), circa 130. 000 euro, aceasta a reușit să achite în credit în valoare de 70.000 lei, să achiziționeze un apartament în suprafață utilă de 106 m.p. care pe piața locală imobiliară nu poate fi achiziționat sub valoarea de 150.000 euro (pe piața imobiliară din mun. Suceava, imobilele se tranzacționează cu prețuri cuprinse între 1.250 și 2.000 euro m.p. funcție de zonă și data construirii imobilului) dar și o a doua mașină în valoare pe care noi o estimăm la minim 10.000 euro.
Putem deci concluziona că, doar cheltuielile familiei Plăcintă pentru achiziții noi sau stingerea unor datorii au fost de circa 175.000 euro în condițiile în care membrii familiei au realizat venituri de circa 130.000 euro.
Ne putem logic întreba de unde provin fondurile suplimentare de care a dispus alesul județean și din ce fonduri sau cu ce mijloace a reușit să se întrețină familia Plăcintă, care în toată această perioadă a efectuat cheltuieli, cu hrana, îmbrăcămintea, a avut de achitat taxe și impozite, taxe de școlarizare dar și cheltuieli cu întreținerea și folosirea celor două autoturisme, pentru naveta zilnică de circa 80 km, sau pentru concediile efectuate în țară și străinătate.
A DOUA SUSPICIUNE de nedeclarare a tuturor bunurilor deținute în proprietate
O investigație jurnalistică locală efectuată de „Știri din Bucovina”a descoperit că alesul local deține în proprietate o vilă de lux în satul Pâraie, comuna Mălini, județul Suceava și utilizează și o mașină de lux – jeep, pe care nu le-a menționat în declarațiile de avere.
- Conform Procesului Verbal de contravenție nr. 9211 din 22.10.2018, Primăria Comunei Mălini a constatat că Plăcintă I. Tudor „a construit o locuință cu nivel de înălțime P+M fără a deține Autorizație de construire și fără avizele legale necesare construcției ce a fost ridicată în perioada 2015 – 2018”;
- Inspectorul de specialitate din cadrul autorității publice locale a aplicat contravenientului și sancțiunea amenzii în cuantum de 1.000 lei;
- Contravenientul Plăcintă Tudor a recunoscut fapta contravențională și a semnat actul de constatare cu singura obiecție că „terenul se află în proprietatea părinților” și a achitat personal amenda aplicată, conform Chitanței Seria 149316/2018 Nr. 4702 din data de 02.11.2018.
În anul 2020 Primăria Comunei Mălini a eliberat la cererea moștenitorilor, defunctului PLĂCINTĂ N.IOAN, printre care se afla și alesul județean Plăcintă Tudor, Anexa nr. 24, sub nr. de înregistrare 5868 din 31 august 2020 din care rezulta că masa succesorală se compune din:
- Teren arabil în suprafață de 5.400 m.p., compus din:
- Curți construcții 580 m.p.;
- Arabil 2.115 m.p.;
- Arabil 3.400 m.p.
- Casă în suprafață de 83 m.p., grajd și anexe în suprafață de 133 m.p și respectiv 46 m.p.
Confruntând mențiunile din declarațiile de avere ale alesului județean cu cele din Anexa nr. 24 se poate concluziona că terenul arabil în suprafață de 2115 m.p. și imobilul casă de locuit și anexe menționate în declarațiile de avere, începând cu anul 2021 sunt moștenite de la tatăl sau, decedat în anul 2020.
Mecanismul prin care alesul județean a încercat să-și ascundă averea, prin nedeclararea, unor bunuri de mare valoare – vilă de lux și autoturism de lux – fiindcă știa că nu poate justifica fondurilor folosite pentru construirea sau achiziționarea lor, este următorul:
- Deși știa că autoritățile locale au probat că este proprietarul imobilului construit fără autorizație și fără avize, aspect recunoscut prin semnarea procesului verbal, necontestarea lui și achitarea amenzii, a ignorat solicitarea și termenul de intrarea în legalitate și profitând de decesul tatălui său a încercat să ascundă acest aspect făcând mențiunea că deține o casă de locuit – fără nici o mențiune cu privire la anexe, făcute în declarația din anul 2019 – în suprafață de 262 m.p.;
- A făcut mențiuni nereale cu privire la casa moștenită, în sensul că ar avea o suprafață totală de 262 m.p., pentru a transmite celor care ar fi interesați de declarația lui de avere, impresia că este o vilă în toată regula, în condițiile în care documentele invocate chiar de el indică o casă bătrânească în suprafață de doar 83 m.p.;
- A adunat suprafața casei moștenite cu suprafețele grajdului și anexelor, care întradevăr însumează 262 m.p., încercând astfel să se sustragă de la plata taxelor și impozitele locale și de la obligația de declarare a tuturor imobilelor deținute, fiindcă nu poate justifica resursa financiară folosită la dobândirea lor.
- C
CONCLUZIILE FINALE
- Familia Plăcintă în perioada supusă analizei a dispus de fonduri totale în sumă de 685.162 lei (162 lei venituri + 150.000 lei credit);
- Deși a dispus de fonduri în valoare totale de circa 130.000 euro, alesul județean a efectuat următoarele cheltuieli:
- Închiderea unui credit în valoare de circa 15.000 euro;
- Achiziționarea unui apartament în valoare estimată de circa 150.000 euro;
- Achiziționarea unui autoturism în valoare de circa 10.000 euro;
- Achiziționarea unui al treilea autoturism VOLVO, nedeclarat, în valoare de peste 20.000 euro;
- Edificarea unei vile de lux și dotarea ei la standarde ridicate de confort, în valoare estimată de peste 250.000 euro,
fără să le menționeze în declarațiile de avere, impuse de calitatea sa de ales județean.
- Deși documentele ce nu pot fi contestate indică faptul că acesta înainte de anul 2000 nu deținea în proprietate terenuri și că a dobândit prin moștenire, parte din averea defunctului tău tată compusă din:
- Teren arabil în suprafață de 5.400 m.p., astfel:
sursa Știri din Bucovina