Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung Moldovenesc care efectuau, vineri după amiaza activități de control și supraveghere a traficului rutier pe raza municipiului, au efectuat semnal regulamentar de oprire, unei motociclete, care circula din direcția Vatra Dornei spre Suceava, moment în care conducătorul motocicletei nu a oprit și ulterior a demarat puternic, continuându-și deplasarea și încercând să se sustragă de la control.
S-a procedat la urmărirea motocicletei pe o distanță de mai mulți kilometri, pe str. Calea Bucovinei, urmărindu-se însă în permanență să nu se pună în pericol viața motociclistului, având în vedere riscurile asociate unui eventual derapaj.
La ieșirea din Câmpulung Moldovenesc, într-o porțiune în care drumul se îngustează s-a reușit blocarea și oprirea în condiții de siguranță a conducătorului motocicletei și imobilizarea acestuia.
Polițiștii au procedat la efectuarea de verificări, ocazie cu care persoana care s-a sustras controlului a fost identificată ca fiind un tânăr de 19 ani, cu domiciliul în comuna Vama, iar prin utilizarea aplicației E-DAC s-a stabilit că motociclistul nu este posesor de permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar pentru motocicletă aplicația a furnizat că nu este înregistrată sau înmatriculată.
Având în vedere aspectele constatate conducătorul motocicletei, a fost supus testării cu aparatele etilotest și drugtest rezultatele fiind negative.
Prin Ordonanţa din data de 10.05.2024, organele de poliţie judiciară au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de tânărul 19 ani, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
Polițiștii au dispus reţinerea tânărului de 19 ani pe o durată de 24 ore, acesta fiind depus la Centrul de reţinere şi arestare preventivă al I.P.J. Suceava, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc cu propunere legală.
Totodată, conducătorul auto a fost sancționat contravențional pentru regulile de circlație încălcate de către acesta cu ocazia urmăririi în trafic, cu amenzi în valoare de 1.320 lei.
Polițiștii atrag încă o dată atenția supra responsabilității la volan atât în ceea ce privește componenta juridică de respectare a legislației rutiere în vigoare, cât și cu privire la responsabilitatea socială prin protejarea unor valori primordiale precum sănătatea și viața.
Polițiștii reiterează un apel către toți participanții la trafic, în special către cei predispuși la încălcarea legislației: Respectați legea! Nu vă puneți în pericol sănătatea, viața și libertatea!
Oprirea şi controlul vehiculelor sunt activităţile care au drept scop verificarea atentă a acestora (inclusiv a portbagajului), a documentelor conducătorului de vehicul şi, după caz, a pasagerilor, bagajelor ori a legalităţii transporturilor de bunuri sau persoane.
Poliţiştii rutieri pot să efectueze oprirea şi controlul asupra oricărui vehicul aflat în zona de competenţă, precum şi pe timpul îndeplinirii misiunilor specifice.
Oprirea vehiculelor în trafic se realizează prin executarea semnalelor regulamentare, prevăzute de lege, de către poliţistul rutier sau cu aviz de desfășurare a activităților pe linie rutieră.
Oprirea şi controlul unui vehicul se execută de către poliţistul rutier în următoarele cazuri:
când se constată încălcări ale normelor rutiere;
în situaţia în care există motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală, că persoana a fost prezentă la locul săvârşirii unei fapte ilegale ori are cunoştinţă despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta;
când descrierea corespunde unei persoane căutate potrivit legii;
când deţine asupra sa bunuri sau se deplasează cu un vehicul care corespunde descrierii unor bunuri sau mijloace de transport căutate potrivit legii;
pentru verificarea deţinerii de către conducătorii vehiculelor a documentelor prevăzute de lege;
în condiţiile producerii unor calamităţi naturale, dezastre sau a altor situaţii care pun în pericol siguranţa circulaţiei.
ATENȚIE!
Conducătorul vehiculului oprit la semnalul regulamentar al polițistului este obligat să rămână în vehicul, cu mâinile pe volan, iar ceilalți pasageri să nu deschidă portierele, respectând indicațiile acestuia.
Moduri de oprire
În funcţie de comportamentul şi reacţia conducătorului vehiculului faţă de semnalul de oprire al poliţistului rutier:
a) oprirea prin conformare la semnalul poliţistului rutier, când conducătorul
vehiculului opreşte la semnalul acestuia;
b) oprire forţată, când:
conducătorul vehiculului aflat în mers, căruia i-a fost efectuat semnalul de oprire, refuză să oprească şi îşi continuă deplasarea determinând urmărirea sa de către echipajul poliţiei;
vehiculul este oprit, iar conducătorul, care nu se află în interiorul acestuia, revine cu intenţia de a-l pune în mişcare, ignorând dispoziţiile poliţistului;
poliţiştii sunt informaţi, prin diferite mijloace de comunicare, despre un conducător de vehicul, suspect în trafic, pretabil a nu se supune controlului;
conducătorul vehiculului opreşte iniţial la semnalul poliţistului rutier, iar în timpul controlului pleacă, nerespectând indicaţiile şi dispoziţiile acestuia.
sursa NewsBucovina