Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în după-amiaza zilei de joi, 23 mai 2024, Mănăstirea Putna a fost gazda unui nou eveniment deosebit, Forumul regional al tinerilor mărturisitori de Hristos din Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni”, manifestare în cadrul căreia, alături de celebrarea a 14 ani de activitate rodnică a grupului, a avut loc omagierea celui care a fost stareț al așezământului monahal, arhim. Iachint Unciuleac, prin lansarea volumului „Așa era Părintele Iachint, mărturii și evocări”.
După ce membrii Grupului vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” și invitații speciali ai acestui eveniment, între care doamna Adriana Ene, realizatoare Trinitas TV și Radio Trinitas, și prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie, au fost întâmpinați de starețul mănăstirii, arhim. Melchisedec Velnic, sub streașina ctitoriei mușatine, au fost depuse flori la mormântul Măriei Sale, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, tinerii intonând cu emoție și bucurie troparul Apărătorului neînfricat al credinței și patriei străbune.
La Centrul Cultural „Sfântul Mitropolit Iacob Putneanul” a urmat apoi întâlnirea metodico-educațională și culturală a Cercului profesorilor de religie din zona Rădăuți, organizată de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și Mănăstirea Putna, Forumul regional al tinerilor mărturisitori de Hristos.
După intonarea salutului pascal, Hristos a înviat, a urmat cuvântul de bun venit al prof. Vasile Schipor, coordonator al Grupului vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” și cadru didactic la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus. Acesta a punctat faptul că sărbătorirea celor 14 ani de activitate a corului în care au activat 637 de tineri merită să înceapă cu o călătorie în timp prin vizionarea unui film retrospectiv, cu accent pe fotografii și pe călătoria oștenilor prin timp și prin lume, pentru a retrăi emoții și amintiri și pentru a rememora reușite și experiențe de învățare dragi, oameni care au marcat evoluția grupului.
Doamna Adriana Ene, realizatoare Trinitas TV și Radio Trinitas, care a sprijinit activitatea „oștenilor”, i-a invitat în emisiuni, a crezut în talentul, dedicarea, munca și angajamentul lor de mărturisire, a fost cea care a moderat următorul moment, focus-grupul „Actul cultural ca mărturisire de credință”, participanți fiind mai multe generații de tineri care au fost membri ai Grupului vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni”, îmbrăcați în frumosul port popular specific locului, și membri ai Cercului profesorilor de religie din zona Rădăuți.
Dialogul între dascăli și elevi a avut ca punct de pornire fragmente din decalogurile adresate copiilor și tinerilor, alcătuite de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, precum: Decalogul copilului, Decalogul elevului, Decalogul olimpicului, Decalogul „Tinere, ție îți zic!”. În cadrul discuției, la care au participat și starețul arhim. Melchisedec Velnic, exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, arhim. Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural, și prof. Angelica Chachula, director al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, a fost adus în atenție felul în care activitatea artistică și cea culturală împlinesc voia lui Dumnezeu. Tinerii au vorbit despre oamenii importanți care le-au marcat existența și despre valorile grupului și ale Ortodoxiei, dar și despre prietenie, profesorii punctând o parte dintre provocările societății contemporane. Nu în ultimul rând, au fost împărtășite o parte dintre proiectele de viitor ale „oștenilor”.
A urmat lansarea volumului comemorativ dedicat părintelui Iachint Unciuleac, starețul de odinioară al Mănăstirii Putna, realizat de membrii grupului vocal-tradițional bucovinean, anul acesta împlinindu-se un secol de la nașterea mult iubitului duhovnic al Bucovinei. A luat apoi cuvântul coordonatoarea volumului, prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar, ca cea care l-a și cunoscut personal pe acest „stareț simbol”, al 79-lea al Mănăstirii Putna. Cei prezenți la eveniment au împărtășit apoi amintiri de suflet despre părintele Iachint, „așezat în scaunul de rugăciune, în cerdacul chiliei sale, cu privirea supusă unui capăt de Cer, pe care l-a știut izbăvitor și l-a așteptat răbdător viața toată”.
Oferirea distincției Ordinul „Mușatinii” Grupului vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni”, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, a fost un alt moment deosebit al zilei. Arhim. Dosoftei Dijmărescu a dat citire gramatei Arhiepiscopale, iar arhim. Melchisedec Velnic a înmânat distincția de vrednicie, pentru strădania în slujirea semenilor, „urmând (astfel) domnilor Moldovei și altor vrednici ctitori de țară și neam”.
În semn de recunoștință pentru tot sprijinul oferit de-a lungul timpului, prof. Vasile Schipor a oferit, din partea tinerilor, Diplome de onoare și flori invitaților speciali ai acestui eveniment, iar în încheiere Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” a interpretat cântecele „Avem un grai și o țară”, „Imnul ITO” și „Românie, mândru plai”.
Întâlnirea a fost transmisă în direct pe pagina oficială a Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților de către Sectorul Media și Comunicare al Centrului Eparhial și poate fi urmărită accesând link-ul următor: „Lansarea volumului „Așa era părintele Iachint Unciuleac, starețul de odinioară al Putnei”.
Irina Ursachi
sursa NewsBucovina