În primele cinci luni ale anului 2024, Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Rădăuți a eliberat un număr impresionant de 2. 845 de permise de ședere temporară. Aceste rezultate se datorează implementării eficiente a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022, care vizează acordarea protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina.
„Răspunsul de până acum pune accentul pe includerea efectivă a refugiaților în comunitățile gazdă, astfel încât aceștia să poată avea acces la oportunități de muncă decente, asistență socială, asistență medicală, precum și educație și cazare”, se arată într-un comunicat de presă.
Tot de la începutul anului polițiștii din cadrul centrului au gestionat și procesarea a șase cereri de azil, precum și soluționarea a 114 cereri în etapa administrativă, dintre care 10 au primit o formă de protecție din partea statului român.
Centrul a derulat programe de integrare pentru 36 de beneficiari ai unei forme de protecție, facilitându-le accesul la muncă, asistență socială, asistență medicală, educație și cazare. Totodată, au fost instrumentate 36 de cereri pentru eliberarea documentelor de călătorie și 40 de cereri pentru permisele de ședere beneficiarilor unei forme de protecție.
Cu competență teritorială pe raza județelor Suceava, Botoșani, Iași și Neamț, centrul a asigurat condiții de recepție și cazare, informare și consiliere pentru peste 80 de persoane cazate. Refugiații provin din diverse țări, inclusiv Siria, Bangladesh și Etiopia.
Un proiect de investiții finanțat din fonduri europene nerambursabile prin Mecanismul Financiar Norvegian a permis construirea unui imobil destinat solicitanților de azil vulnerabili, oferind facilități de consiliere, spații de joacă și activități pentru copii, sală de sport și recuperare medicală.
Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Rădăuți continuă să prioritizeze asigurarea accesului la procedura de azil, procesarea eficientă a cererilor și sprijinirea integrării sociale a străinilor, contribuind la o societate mai echitabilă și incluzivă.
sursa NewsBucovina