Un incident recent petrecut într-o biserică din județul Suceava a stârnit discuții între credincioși și personalul bisericesc. Evenimentul a fost relatat de un credincios care a solicitat să rămână anonim, dar care a dorit să împărtășească experiența sa cu Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic.
„Părinte Calinic, am o întrebare: poate cineva de pe pământul acesta să ne îngrădească accesul în Casa Domnului? Suntem oameni normali, cu nevoi și bucurii, dar ce s-a întâmplat astăzi, …., în ….., la ….. ridică un mare semn de întrebare,” și-a început credinciosul povestea.
Conform relatării, credinciosul, împreună cu soția și cei doi copii mici, a fost împiedicat să intre în biserică cu un cărucior de copii. „Doar dacă iau copilul în brațe. Atât. Dacă nu, nu pot intra. Am explicat că voi sta într-un colț să nu deranjez, copilul dormea în căruț, îl trezeam, era mofturos, plângea și deranjam, am încercat să evit toate acestea doar să luăm parte la slujbă,” a continuat el.
Motivul interdicției a fost legat de potențialele urme de murdărie lăsate de roțile căruciorului pe covoarele bisericii. „Murdărim covoarele cu roțile căruțului. De parcă aveam de dat ture prin biserică,” a adăugat credinciosul. Mai mult, persoana responsabilă de vânzarea lumânărilor și o altă femeie prezentă au avut o atitudine vehementă și agresivă față de familie.
IPS Calinic l-a contactat pe părintele paroh pentru clarificări, iar acesta a oferit următorul punct de vedere:
„Referitor la nedorita întâmplare, vă aduc la cunoștință că am discutat cu domnul consilier … despre cele întâmplate, care mi-a explicat următoarele: În timpul slujbei de ieri au venit soții …. la biserică cu cei doi copilași, unul mai mare aflat în grija mamei, iar celălalt mai mic, în cărucior, purtat de tată. Dumnealor au intrat în pridvorul bisericii, unde se afla și domnul … și, dorind să meargă mai în față cu tot cu cărucior, au fost rugați de domnul … să lase căruciorul în pridvor, să ia copilașul în brațe, iar mai apoi să intre în biserică pentru a se închina. Într-adevăr, motivația acestui fapt a fost, în primul rând, pentru a nu se lăsa urme de mizerie atât pe covoare, cât și pe marmură, dar mai ales pentru a nu deranja pe ceilalți credincioși participanți la Sfânta Liturghie.”
Părintele a mai explicat că au existat și alte situații în trecut când părinții au înțeles și au respectat aceste reguli pentru a evita tulburările în timpul slujbelor. „Nădăjduim că în viitor nu vor mai apărea astfel de situații neplăcute”, a încheiat preotul.
sursa NewsBucovina