Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în perioada 20–21 iulie 2024, Mănăstirea Putna a organizat la Schitul „Sfântul Ilie” – Salaș a patra ediție a taberei de vară „Mai aproape de Cer”. Tabăra face parte din proiectul „Academia copiilor – Hristos, Bucuria mea”, proiect județean coordonat de inspectorul școlar Daniela Ceredeev.
Au participat peste 230 de copii din Salaș și din satele apropiate. Tabăra a fost coordonată de domnul profesor Vasile Schipor de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” – Vicovu de Sus, ajutat de 12 voluntari: Iustina Boiță, Anuca-Lenuța Cornea, Sergiu-Mihai Chelba, Ana-Maria Ionesi, Silvia Mleșniță, Vasile-Emilian Dabîca, Lucian Lavric, Maria Bodale, Adina Mandici, Maria-Sofia Maloș, Alina Burciu, Marian Muntean.
La Salaș, în prispa Cerului, loc ce pare că nu cunoaște rana zbuciumului acestei lumi, s-au strâns în dimineața zilei de sâmbătă, 20 iulie, peste 200 de suflete de copii cu ochi ce tăinuiesc fărâme de Rai. În urma rugăciunii ce a pus bun început taberei, aceștia au fost încredințați voluntarilor, cei ce aveau să le fie îndrumători în cele 2 zile de tabără, atât de așteptate de toți copiii din aceste părți ale Obcinelor Bucovinei.
S-au format 5 grupe, care au avut câte un sfânt tămăduitor ca ocrotitor: Sfântul Luca al Crimeii, Sfântul Pantelimon, Sfântul Nectarie, Sfântul Efrem cel Nou și Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir.
Copiii au aflat poveștile sfinților ocrotitori ai grupei din care făceau parte și au început să își construiască identitatea echipei prin jocuri de cunoaștere. Cele 5 grupe au participat, prin rotație, la tot atâtea ateliere menite să le desăvârșească bucuria primei zile de tabără. Ei au descoperit arta de a împleti brățări la Atelierul de lucru de mână și au înțeles puterea cuvântului, a gesturilor și a mimicii în cadrul Atelierului de comunicare și lucru în echipă. La Atelierul de folk, tinerii s-au bucurat de prezența acordurilor de chitară și au învățat cântece noi, iar în cadrul Atelierului de Sport au trăit bucuria unui mic campionat de fotbal. Atelierul pentru suflet a avut menirea de a le prezenta copiilor opt mari virtuți care trebuie cu mare grijă păstrate în cămara inimii. Ziua s-a încheiat cu dansuri, o mică piesă de teatru, zâmbete ce au îmbucurat însuși Cerul și îmbrățișări ce au unit suflete.
A doua zi a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii, când copilașii au împletit mânuțele în rugăciune și au trăit duhul de netăgăduit al Sfintei Evanghelii. A urmat Vânătoarea de Comori, străjuită de baloane colorate, ce a avut trebuință de o atenție sporită din partea tuturor. Lacrimile Cerului au strâns toată suflarea în biserică, acolo unde copiii i-au încredințat lui Dumnezeu gândul lor de recunoștință prin mici scrisorele sau desene.
Părintele Dosoftei Dijmărescu a avut un dialog cu mult folos pentru participanții liceeni, despre cum se construiește binele în viață.
După amiază, chiar când ploaia a încetat și norii s-au risipit, au ajuns la porțile Salașului părintele stareț Melchisedec Velnic și doamna inspector de religie Daniela Ceredeev. În semn de profundă prețuire, copiii i-au întâmpinat cu cele mai alese flori culese din grădinile lor. A urmat serbarea de sfârșit de tabără ținută de cele cinci grupe, moment în care s-au intonat cântece ce au adus și câteva raze de soare. Părintele stareț le-a încredințat tuturor copiilor de la poalele Cerului dragostea sa și un îndemn de așezat cu mare grijă în sertărelele sufletelor lor.
Fericirea a fost desăvârșită la focul de tabără, unde, printre dansuri și zâmbete, au fost vărsate și lacrimi pricinuite de încheierea taberei. Cu toate acestea, momentul despărțirii a fost pecetluit cu promisiunea revederii, astfel că toți au pornit spre casă cu inimile străluminate de bucuria acestor două zile minunate de tabără.
Aceste clipe vor rămâne înveșnicite și în cugetele organizatorilor și ale voluntarilor, căci aici, la Salaș, unde se întrepătrunde lumea pământească cu cea cerească, te pierzi în nemărginirea Cerului și în nemărginita iubire ce o revarsă sufletele copiilor.
Tihna lăuntrică dobândită în urma acestor zile, bucuria nespusă împământenită în grădinile sufletelor, împlinirea sălășluită în fiecare dintre cei ce au participat la săvârșirea acestei tabere rămân mărturie a tainei ce o păstrează aceste locuri binecuvântate de pronia dumnezeiască.
Sergiu Chelba
Peste 230 de copii au participat la tabăra „Mai aproape de cer” organizată de Mănăstirea Putna la schitul Salaș (FOTO),
sursa NewsBucovina