Sâmbătă dimineață, Secția de Poliție Rurală nr. 1 Vadu Moldovei a fost sesizată prin SNUAU 112 despre faptul că are loc o agresiune într-o familie din localitatea Forăști.
În urma cercetărilor s-a constatat că o femeie care se afla la domiciliu său din comuna Forăști, împreună cu soțul ei de 45 ani, iar la un moment dat între cei doi a avut loc o discuție contradictorie cu privire la împărțirea sarcinilor în gospodărie. Bărbatul a lovit-o pe soția sa, provocându-i acesteia leziuni pentru care nu a solicitat acordarea de îngrijiri medicale.
Având în vedere faptul că agresorul se afla în locuință și nu a răspuns la solicitarea polițiștilor de a ieși afară, a fost solicitat sprijin un echipaj suplimentar de poliție, iar ulterior s-a pătruns în locuință în forță, iar bărbatul, întrucât era agitat a fost imobilizat și încătușat, după care a fost condus la sediul Postului de Poliție Forăști.
A fost completat formularul de evaluare a riscului, rezultând faptul că există risc iminent, iar persoana vătămată a fost de acord cu emiterea unui ordin de protecție provizoriu. A fost emis un ordin de protecție provizoriu pe o perioadă de 5 zile. Având în vedere comportamentul agresorului, la fața locului a fost solicitat un echipaj de ambulanță în vederea transportării acestuia la secția de Psihiatrie Burdujeni.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „violență în familie”.
Poliția Suceava a reamintit că începând cu 31 august 2024, pentru soluționarea faptelor comise cu violență, polițiștii acționează în baza Ordinului M.A.I. nr. 138 din 22 august 2024 privind stabilirea modalității de gestionare de către polițiști a cazurilor privind actele de violență.
Ordinul reglementează modalitatea de gestionare de către polițiști a actelor de violență, stabilind procedura de intervenție a polițiștilor în cazurile privind actele de violență și de cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea actelor de violență, modelul formularului de evaluare a riscului iminent și metodologia de utilizare a acestuia, procedura de emitere și modelul ordinului de protecție provizoriu, procedura de punere în executare a ordinului de protecție provizoriu, precum și procedura de monitorizare a respectării măsurilor dispuse prin ordinele de protecție provizorii.
Intervențiile polițiștilor la cazurile de violență se realizează ca urmare a sesizărilor prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență, formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităților de poliție de către persoanele implicate în actele de violență, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violență sau de către orice altă persoană care a luat cunoștință de producerea actelor de violență sau din oficiu.
Pe parcursul intervenției, după caz, polițiștii iau măsuri pentru separarea victimei de agresor și realizează orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate, observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică, emoțională și psihică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale, aduc la cunoștință victimei sau, după caz, tutorelui ori altui reprezentant legal al acesteia dreptul de a solicita un ordin de protecție provizoriu față de agresor și pun la dispoziția acestora formularul de cerere prevăzut în anexa nr. 1 la Legea nr. 26/2024 privind ordinul de protecție.
În situația în care victima nu solicită ordinul de protecție provizoriu, i se aduce la cunoștință posibilitatea formulării unei cereri pentru emiterea unui ordin de protecție, astfel cum acesta este reglementat de dispozițiile legale și i se pune la dispoziție formularul de cerere prevăzut în anexa nr. 2 la Legea nr. 26/2024.
Tot pe parcursul intervenției, după caz, polițiștii informează atât victima, cât și agresorul cu privire la drepturile și obligațiile acestora, măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt, prin ordinul de protecție provizoriu, sesizează structurile specializate ale Poliției Române sau ale altor instituții în situația în care, în urma verificării sesizării, sunt constatate aspecte aflate în competența acestora și procedează la obținerea de probe, potrivit art. 2 alin. (4) din Legea nr. 26/2024 sau prevederilor Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare, după caz.
sursa NewsBucovina