Cu binecuvântarea lui Dumnezeu și prin părinteasca purtare de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, racla care adăpostește moaștele Sfântului Ioan cel Nou vizitează, în zilele de 21 și 22 octombrie 2024, cele cinci protopopiate din cuprinsul eparhiei, Suceava I, Suceava II, Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc și Fălticeni, pentru a aduce bucurie și mângâiere în sufletele celor care îl cinstesc pe cel dintâi ocrotitor al Moldovei.
În contextul anului proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților acordă o atenție deosebită unităților socio-medicale din cuprinsul județului, fiind oferite din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic icoane cu Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, mare făcător de minuni.
Astăzi, bucuria binecuvântării credincioșilor prin procesiunea cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou, devenită deja tradiție în Arhiepiscopia Sucevei în ultima decadă a lunii octombrie în ultimii cinci ani, a început în zorii zilei, când racla și icoana acestuia au plecat să viziteze eparhia, nu înainte de rostirea unui fragment din acatistul marelui mucenic, în paraclisul mănăstirii care îi este închinată. Slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care pr. Dimitrie Horga, consilier administrativ, și pr. Filaret Ruscan, consilier al Sectorului Misiune Pastorală și Actualitate Creștină, și slujitori ai Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, în frunte cu părintele stareț, arhim. Serafim Grigoraș. Aceștia fac parte și din delegația care însoțește racla, căreia i s-au alăturat protoiereii Protopopiatelor Suceava I, Fălticeni și Rădăuți.
Cinstitul odor plecat de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” a străbătut localitățile județului, oprind pentru un scurt moment de rugăciune la: Căminul de Bătrâni „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, Ipotești, Bosanci, Bunești, Pleșești, Liteni, Centrul Social Dolhasca, Dolheștii Mari, Preutești, Hârtop, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Fălticeni, Spital Fălticeni, Mănăstirea Buciumeni, Mănăstirea Cămârzani, Ciumulești, Oniceni, Forăști, Valea Bourei, Mănăstirea Probota, Roșcani, Stamate, Corocăești, Dumbrăveni, Siminicea, Mănăstirea Fetești, Hanțăști, Adâncata, Mănăstirea Dragomirna, Zvoriștea, Buda, Zamostea, Mănăstirea Bălinești, Siret, Bălcăuți, Calafindești, Grănicești, Țibeni, Bădeuți, Așezământul de Copii „Sfântul Leontie” Rădăuți, Spitalul Municipal „Sfinții Cosma și Damian” Rădăuți.
Ca semn al dragostei pentru ocrotitorul județului nostru, numeroși credincioși, reprezentanți ai autorităților locale, monahii și monahiile mănăstirilor vizitate în această au ieșit în întâmpinarea moaștelor cu icoane, lumânări aprinse și flori în mâini, însemnându-se cu semnul Sfintei Cruci și înălțând rugăciuni de mulțumire, pentru pace și pentru liniște sufletească.
Toți cei care s-au închinat la racla cu cinstitele moaște au primit din partea delegației Arhiepiscopiei iconițe care îl înfățișează pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava.
Momente deosebite au avut loc la Mănăstirile Cămârzani și DRagomirna, unde a fost săvârșită slujba Acatistului Sfântului Ioan cel Nou, în prezența obștii monahale, a preoților din împrejurimi, precum și a credincioșilor veniți să-l cinstească pe ocrotitorul Cetății Sucevei, sfântul fiind întâmpinat în sunet de toacă, pe o alee presărată cu flori și petale.
În seara aceasta, racla cu moaștele Sfântului Ioan poposește la Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh” din Municipiul Rădăuți. Aici va fi săvârșită Slujba Privegherii și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de noapte în cinstea celui ce este palladium al Moldovei de peste șase veacuri.
Pe tot parcursul procesiunii, care nu s-ar fi putut desfășura fără sprijinul Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava și al Serviciului Rutier al Inspectoratului Județean de Poliție Suceava, credincioșii au audiat în timp ce se închinau la moaștele ocrotitorului întregii Moldove Paraclisul Sfântului Ioan cel Nou în interpretarea Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.
În cea de a doua zi a procesiunii, 22 octombrie 2023, racla și icoana Sfântului vor ajunge în alte zone ale județului, în cuprinsul Protopopiatelor Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc, Suceava I și Suceava II.
Astfel, călătoria Sfântului prin eparhie va continua mâine la: Gălănești, Bilca, Vicovu de Sus, Mănăstirea Sihăstria Putnei, Mănăstirea Putna, Horodnic de Sus, Mănăstirea Marginea, Mănăstirea Sucevița, Mănăstirea Moldoviţa, Vama, Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, Sadova (Fundu Sadovei), Pojorâta (II), Iacobeni, Spitalul Municipal Vatra Dornei, Catedrala din Vatra Dornei, Șaru Dornei, Neagra Șarului, Panaci, Mănăstirea Gheorghițeni, Crucea, Broșteni, Ostra, Stulpicani, Mănăstirea Voroneț, Mănăstirea Humor, Catedrala din Gura Humorului, Biserica „Sfinții Arhangheli” Gura Humorului, Păltinoasa, Ilișești, Bălăceana, Stroiești, Biserica „Sfânta Vineri” Suceava, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava.
După ce va fi binecuvântat credincioșii eparhiei, racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic, grabnic ajutător și făcător de minuni, va fi așezată în Paraclisul Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.
Pentru al cincilea an consecutiv Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților organizează o procesiune cu moaștele sfântului ei ocrotitor, Marele Mucenic Ioan cel Nou. În anii 2020 și 2021 aceasta a avut loc pentru încetarea răspândirii bolii molipsitoare și pentru mângâierea și întărirea credincioșilor în perioada de grea încercare, iar din anul 2022 Sfântul Ioan cel Nou a ajuns la parohiile și mănăstirile eparhiei în semn de mulțumire pentru ajutorul și mijlocirea rugăciunilor mucenicului înaintea lui Dumnezeu.
Irina Ursachi
sursa NewsBucovina