Ieri, 7 noiembrie, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a avut loc vernisajul expoziției „Arta observației”, care conține 100 de ilustrații editoriale inspirate din cercetări de antropologie socială. La eveniment au participat prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Florin Pintescu, decanul Facultății de Istorie, Geografie și Științe Sociale, prof. univ. dr. Elena-Brândușa Steiciuc, director Centru COACH-USV, lect. univ. dr. Lucian Mocrei-Rebrean și lect. univ. dr. Sergiu Raiu, alături de studenți ai specializărilor Resurse umane și Asistență socială și cadre didactice din USV. Inițiatoarea și coordonatoarea acestei expoziții itinerante este dr. Maria-Radan Papasima, care a realizat întregul proiect prin co-finanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) și de la Uniunea Europeană, prin programul „Creative Europe”.
Centrul de Orientare, Asociere și Consiliere în Cariera de Cercetător (COACH-USV), în parteneriat cu Facultatea de Istorie, Geografie și Științe Sociale, vă invită într-o călătorie vizuală impresionantă, cu 100 de ilustrații editoriale care aduc în prim-plan narațiuni complexe și subtilități culturale surprinse de 69 de cercetători și 45 de artiști.
Fiecare ilustrație expusă este însoțită de o scurtă descriere a articolului din care este inspirată și de un cod QR care trimite la pagina pe care materialul poate fi citit sau ascultat sub formă de podcast.
În spatele fiecărui articol este, de cele mai multe ori, o muncă de cercetare etnografică întinsă pe mai mulți ani. Într-un fel, s-ar putea spune că la baza acestei expoziții se află un volum cumulat de muncă de sute de ani – un demers atipic, într-o lume dominată tot mai mult de viteză și de căutarea unor rezultate rapide. „Arta observației” ne dezvăluie diversitatea și profunzimea experienței umane în toată complexitatea ei și stimulează conversații despre practici sociale și norme culturale.
Construind o punte între mediul academic și creația artistică, expoziția „Arta observației” pune în lumină importanța colaborării interdisciplinare, arta și cercetarea academică antropologică fiind domenii complementare, ce ajută la dezvoltarea unei înțelegeri mai profunde a sinelui și a lumii înconjurătoare, oferind instrumente pentru reflecție și conectare umană. Publicul sucevean poate vizita expoziția până la data de 15 noiembrie a.c., la sediul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, corpul A, etaj I.
sursa NewsBucovina