Pentru ca trecerea în noul an să fie un prilej de bucurie, iar petrecerea acestor momente să nu fie umbrită de producerea unor evenimente nedorite, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Bucovina” al județului Suceava vor monitoriza permanent dinamica intervențiilor, iar la nevoie vor fi dispuse măsuri imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul cetățenilor, a bunurilor acestora și a mediului înconjurător.
În ceea ce privește măsurile de prevenire şi stingere a incendiilor ce se impun pentru evitarea producerii unor evenimente care ar putea pune în pericol siguranţa cetăţenilor, vă rugăm să respectați următoarelor recomandări:
- numărul persoanelor participante la mesele festive să nu depășească capacitatea maximă admisă a localurilor;
- să fie asigurate culoare şi căi de evacuare libere, marcate şi iluminate corespunzător;
- să se asigurare buna funcţionare a tuturor mijloacelor de apărare împotriva incendiilor;
- instalaţiile electrice de iluminat şi forţă aferente clădirilor să fie utilizate corespunzător, evitându-se suprasolicitarea acestora sau supradimensionarea siguranţelor fuzibile din tablourile electrice;
- planurile de evacuare pentru sălile cu mai mult de 50 de locuri să fie întocmite şi afişate într-un loc cu vizibilitate optimă;
- aparatele electrice pentru pregătirea preparatelor culinare se vor utiliza cu respectarea strictă a normelor de exploatare;
- maşinile de gătit, grătarele, aragazurile, cuptoarele şi celelalte utilaje care degajă temperaturi ridicate se vor amplasa la o distanţă de cel puţin 1,5 metri faţă de elementele combustibile ale construcţiilor sau de materialele combustibile din încăperi.
Pentru turiştii cazaţi în locaţiile unde se organizează mese festive de Revelion, recomandăm următoarele:
- din primele momente ale cazării, identificaţi căile de acces şi evacuare în caz de incendiu;
- în spaţiile de cazare, nu folosiţi consumatori electrici improvizaţi şi nu modificaţi destinaţia circuitelor electrice existente;
- nu fumaţi în spaţiile de cazare, decât în locurile special amenajate;
- supravegheaţi permanent copii i şi vorbiţi-le despre pericolul de incendiu;
- anunțaţi rapid incendiile pe care le observaţi prin sistemul unic de urgenţă 112;
- participaţi la stingerea incendiilor, dacă acestea se produc.
De asemenea, atragem atenția asupra faptului că organizarea jocurilor de artificii trebuie să se realizeze cu respectarea prevederilor legale referitoare la obţinerea acordurilor şi autorizaţiilor necesare, precum și la respectarea distanţelor de siguranţă și la asigurarea măsurilor de supraveghere şi de intervenţie. Renunțați la utilizarea petardelor, artificiilor periculoase sau a altor mijloace pirotehnice! NU permiteți copiilor jocul cu petarde și artificii! Toate aceste acțiuni se pot întoarce împotriva celor care le folosesc! Nu deveniți victime și nu-i puneți în pericol pe ceilalți!
Numai prin respectarea acestor măsuri se va reuşi reducerea numărului intervenţiilor în situaţii de urgenţă şi, implicit, va creşte gradul de siguranţă a cetățenilor, a mediului înconjurător şi a bunurilor materiale.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava urează tuturor cetățenilor „La mulți ani!”
2024 să debuteze în liniște, fără evenimente neplăcute și întregul an să fie pus sub semnul siguranței, al bunăstării și al reușitelor pe toate planurile!
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Purtător de cuvânt – Mr. Alin GĂLEATĂ
sursa NewsBucovina