Ajunul Crăciunului la credincioșii pe stil vechi din județul Suceava. În comuna Ulma, localitate aflată la frontiera cu Ucraina, gospodinele au pregătit mâncărurile tradiționale pentru masa de Crăciun. Copii il așteaptă pe Moș Crăciun care vine încărcat cu daruri. Este seara colindelor pentru aproximativ 3000 de credincioși pe stil vechi din județ.
Creştinii ortodocşi de stil vechi se pregătesc pentru a sărbători pe 7 ianuarie, prima zi de Crăciun, sărbătorile lor de iarnă fiind decalate cu 13 zile în urma refuzului de a trece la Calendarul Gregorian, adoptat de majoritatea creştinilor.
În România mai multe minorităţi etnice, printre care sârbii, ruşii lipoveni şi ucrainenii au sărbătorile de iarnă conforme ritului vechi .Creştinii ortodocşi de stil vechi respectă tradiţiile şi obiceiurile celor de stil nou cu deosebirea că sărbătorile de iarnă sînt decalate cu 13 zile. Decalajul a apărut în anul 1924, când o parte din creştinii ortodocşi au refuzat să adopte Calendarul Gregorian, menţinându-l pe cel Iulian.
Istoria ortodocşilor pe Stil Vechi începe în 1924 când Biserica Ortodoxă Română a introdus calendarul Gregorian, ceea ce a însemnat o actualizare a calendarului cu 13 zile. O parte din credinciosi nu au acceptat actualizarea calendarului, ci s-au grupat în jurul ieromonahului Glicherie Tanase, de la Mănăstirea Neamț, dând astfel naștere Bisericii Ortodoxe pe Stil Vechi.
Acualmente, sediul acestei Biserici este la Manastirea Slatioara, județul Suceava
Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Anul Nou în noaptea dintre 13 și 14 ianuarie, iar Boboteaza la 19 ianuarie.
sursa Știri din Bucovina