Evenimente rutiere cercetate de polițiști
La data de 08. 01.2024, în jurul orei 12:30, un bărbat de 34 ani, din com. Poiana Stampei, sat Pilugani a condus ATV-ul, pe D.C. Pilugani-Andrieni din com. Poiana Stampei, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și s-a răsturnat în șanțul din partea dreaptă a drumului.
În urma accidentului rutier a rezultat rănirea ușoară a bărbatului de 34 ani.
Conducătorul autovehiculului a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind negativ.
S-a întocmit dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de ,,vătămarea corporală din culpă”.
La data de 08.01.2024, în jurul orelor 09:00, în timp ce un bărbat în vârstă de 71 ani, din com. Frătăuții Vechi, se deplasa pe un motociclu electric, pe raza localității Măneuți, la un moment dat, acesta s-a dezechilibrat și a căzut, ulterior continuându-și deplasarea la domiciliu.
La data de 08.01.2024, în jurul orelor 15.00, întrucât acuza dureri, bărbatul a solicitat intervenția unui echipaj medical la domiciliu.
S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „vătămare corporală din culpă”.
Dosare penale la regimul rutier
La data de 09.01.2024, ora 00.05, polițiștii SPR 12 Preutești, în timp ce se aflau în serviciul de patrulare și desfășurau activități de control trafic pe raza com. Preuteşti, au observat un autoturism ieşit de pe DJ 208 Huşi, în afară părţii carosabile, acesta prezentând avarii ușoare.
S-a procedat la verificarea şi legitimarea persoanei aflate la faţa locului, ocazie cu care s-a stabilit identitatea conducătorului auto în persoana unui bărbat de 24 ani, din sat/com. Preuteşti.
Din discuţiile purtate cu șoferul, acesta a declarat verbal faptul că în timp ce se deplasa pe DJ 208 Huşi din direcţia Dolhasca spre Fălticeni, aflându-se singur în autovehicul, a pierdut controlul autoturismului, derapând în partea stângă a sensului de mers, oprindu-se în afară părţii carosabile, fără a suferi leziuni în urma tamponării.
Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilometru, rezultatul fiind de 0,85 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta urmând a fi condus la Spitalul Municipal Fălticeni în vederea recoltării de probelor biologice și stabilirea cu exactitate a alcoolemiei din sânge.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului”.
Atenție la modificările legislative – Legea numărul 213/2023!
Această lege prevede că șoferii care conduc fără drept, sub influența alcoolului sau a stupefiantelor și provoacă accidente din care rezultă decesul unor persoane, vor fi condamnați la închisoare cu executare nu cu suspendare. Astfel, Legea nr. 213 din 2023 care modifică articolul 91 din Codul Penal prevede faptul că: (3^1) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336.
Potrivit noilor reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:
- nu deținea permis de conducere;
- deținea un permis de conducere necorespunzătorcategoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;
- a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
- a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substanțelor psihoactive.
Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii vă recomandă:
Nu vă urcaţi sub nicio formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!
Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.
De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
Consumul de băuturi alcoolice și droguri reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.
Consumul de alcool și droguri constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!
Nu uitați, comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!
sursa Știri din Bucovina