Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a mers și luni în zona punctului vamal din Siret pentru a discuta cu protestatarii și i-a invitat pe reprezentanții lor la o discuție la Prefectura Suceava, dar nu a venit niciunul.
Cu toate acestea, prefectul a dispus măsuri în urma discuțiilor pe care le-a purtat în cursul zilei de duminică cu manifestanții.
Prefectul Alexandru Moldovan a spus că luni la ora 14:00 a fost prezent la sediul Prefecturii avându-i alături pe reprezentanții DSVSA, Direcției pentru Agricultură, APIA, ARR și ISCTR pentru a se întâlni și a discuta, așa cum s-a convenit de comun acord, cu reprezentanții fermierilor și transportatorilor, dar demersul nu s-a concretizat.
„Din motive pe care nu le cunosc, la fel ca și sâmbătă seara, reprezentanții protestatarilor nu s-au prezentat la discuții”, a arătat prefectul.
Alexandru Moldovan a decis însă o serie de acțiuni pornind de la problemele punctuale care i-au fost aduse la cunoștință în cadrul discuțiilor pe care le-a purtat cu protestatarii în Vama Siret.
Astfel, având în vedere sesizările protestatarilor cu privire la practici neconcurențiale și punerea în vânzare a produselor alimentare neconforme sau contrafăcute, a solicitat DSVSA ca împreună cu structura specializată din cadrul IPJ Suceava să efectueze controale în toate piețele agroalimentare de pe raza județului;
Totodată, luând în considerare aspectele discutate cu reprezentanții fermierilor, împreună cu directorul DSVSA Mihai Voloșeniuc va face demersurile necesare dotării laboratorului Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor cu echipamente și resursa umană necesare astfel încât să se poată realiza pe plan local, operativ, analizele de conformitate ale produselor care intră în țară sau sunt comercializate pe raza județului.
Mai mult, prefectul Moldovan a solicitat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale să efectueze o analiză a competențelor instituțiilor aflate sub coordonare, întrucât în acest moment fermierii sunt controlați de reprezentanții a 4-5 instituții simultan.
„În calitate de prefect, după consultarea instituțiilor deconcentrate de la nivelul județului, susțin măsura debirocratizării activităților de control prin reducerea la un număr de două a instituțiilor de control, după modelul altor state din Uniunea Europeană, fără ca această activitate să fie diluată”, a declarat Moldovan.
El a mai solicitat în regim de urgență către conducerea APIA Suceava o situație a plăților subvențiilor pe anul 2023, planificate și efectiv date în plată pentru fermierii și crescătorii de animale din județ.
Moldovan a menționat că a solicitat Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier – Inspectoratul Teritorial Suceava o situație statistică a numărului de controale efectuate pe parcursul anului 2023, numărul și cuantumul sancțiunilor aplicate și efectiv încasate.
„Din discuțiile pe care le-am purtat cu reprezentantul Autorității Rutiere Române – Agenţia Suceava a reieșit că tariful de licențiere pentru transporatori nu s-a modificat din anul 2009, și nu se înregistrează sincope, probleme deosebite în activitatea cu publicul a instituției”, a mai spus Moldovan.
El a reiterat că rămâne în continuare deschis dialogului și a făcut un apel reprezentanților fermierilor și ai transportatorilor din toate grupurile să îi aducă la cunoștință prin dialog direct sau prin corespondență prin email problemele punctuale, locale, cu care se confruntă și în a căror rezolvare se poate implica instituțional.
sursa NewsBucovina