În contextul sărbătoririi „Zilei Naționale a Culturii” și a împlinirii a 174 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu, considerat nu doar cel mai important poet național, ci și un jurnalist de seamă al României, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a publicat un Decalog al Jurnalistului ce a fost alcătuit pentru a ghida practicienii în domeniu către etică și profesionalism.
Inspirat de valorile culturale și spirituale ale națiunii, decalogul încurajează jurnaliștii să fie „apostoli ai comunicării,” asemenea îngerilor purtători de cuvânt ai divinității, dorind ca harul lui Dumnezeu să desăvârșească munca lor.
Printre principiile fundamentale se numără promovarea adevărului, respingerea dezinformării și exprimarea critică, dar argumentată, pentru a avea un impact constructiv și contribui la formarea de opinii pertinente.
Decalogul îndeamnă la respingerea fermă a discriminării și la vegherea pentru ca libertatea de opinie și exprimare să nu fie știrbită. Imparcialitatea, onestitatea și loialitatea principiilor jurnalismului sunt considerate ca fiind sacre, iar distorsionarea informațiilor sau exprimarea tendențioasă sunt strict interzise.
Jurnaliștii sunt îndemnați să-și construiască reputația pe baza calităților profesionale și morale, evitând practicile necuviincioase, cum ar fi abuzul, defăimarea sau manipularea. Refuzul ingerințelor care ar putea altera activitatea jurnalistică este, de asemenea, menționat ca o atitudine esențială.
Decalogul mai avertizează asupra ispitelor de a lansa informații neverificate, subliniind necesitatea cercetării cu atenție a acurateții și relevanței fiecărei informații înainte de a fi făcută publică.
În final, jurnaliștii sunt încurajați să îmbine în scrisul lor esența propriei ființe, contribuind astfel la un conținut plăcut și bogat, și să nu uite că cuvântul lor poartă o mare responsabilitate, precum Cuvântul lui Dumnezeu.
Vă prezentăm integral Decalogul Jurnalistului:
Alcătuit în contextul sărbătoririi „Zilei Naționale a Culturii” și a împlinirii a 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, considerat nu doar cel mai important poet național, ci și jurnalist al României
- Fii un apostol al comunicării, asemenea îngerilor, purtătorii de cuvânt ai lui Dumnezeu, ca harul Lui să-ți desăvârșească lucrarea.
- Promovează adevărul și nu dezinforma, din naivitate, puțină știință ori rea-credință, conştient fiind că pentru orice vorbă sau cuvânt în deşert vei da seama în ziua Judecăţii.
- Exprimă-te critic, însă argumentat, elegant şi nepătimaş, astfel încât acțiunile tale să aibă un rol constructiv și să contribuie la formarea de opinii pertinente.
- Respinge cu tărie orice formă de discriminare, veghind ca libertatea de opinie şi de exprimare să nu fie știrbite.
- Fii întotdeauna imparţial, onest şi loial principiilor jurnalismului, respectând cu sfinţenie deontologia comunicării informaţiei.
- Nu distorsiona informaţiile, nu te exprima tendenţios și nu aduce atingere demnității nimănui, ci fă munca ta cu bună credinţă şi profesionalism.
- Fă-ți un bun nume prin calitățile tale profesionale și morale și nu îți întemeia cariera pe abuz, defăimare, manipulare, căutarea senzaționalului, plagiere sau alte practici necuviincioase.
- Refuză orice ingerinţă care ți-ar putea altera activitatea jurnalistică ori conduita, compromițându-ți cariera.
- Nu cădea în ispita lansării în spațiul public a unor informații neverificate, ci cercetează întotdeauna cu acribie acuratețea și relevanța a tot ceea ce faci cunoscut publicului.
- Picură în scrisul tău ceva din ființa ta, ca să fie întotdeauna plăcut și dres cu sare, și nu uita niciodată că precum Cuvântul lui Dumnezeu este Dumnezeu Însuși, și cuvântul omului este omul însuși.
† Calinic,
Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților
sursa NewsBucovina