Polițiștii Biroului Siguranță Școlară au încheiat cu succes anul 2023, desfășurând un număr de 678 de activități informativ-preventive în școli, având ca beneficiari 29. 283 de elevi și cadre didactice. Aceste demersuri au avut ca scop informarea elevilor privind răspunderea contravențională și penală, prevenirea delincvenței juvenile, bullyingului și a violenței fizice.
Pe lângă activitățile desfășurate direct în școli, polițiștii au realizat 15 instruiri pentru cadrele didactice și 21 instruiri pentru administratorii unităților comerciale din proximitatea școlilor. De asemenea, au avut loc 138 de întâlniri cu conducerile unităților de învățământ pentru analizarea măsurilor de securitate și protecție.
Polițiștii de proximitate și cei din structurile de ordine publică din mediul rural au contribuit la aceste eforturi, participând la 1.124 de ore de curs, ajungând astfel la 61.652 de elevi, prezentând aspecte legate de delincvența juvenilă, fenomenul de bullying și recomandări preventive.
Odată cu alocarea zilnică a, în medie, 150 de forțe participante pentru patrulele de ordine și siguranță publică în unitățile de învățământ, poliția a reușit să mențină ordinea și siguranța publică în școli și în zonele adiacente.
Rezultatele acestor acțiuni preventive sunt reflectate în scăderea numărului de infracțiuni în mediul școlar la nivelul județului Suceava în 2023. Au fost sesizate 79 de fapte de natură penală, cu o scădere de 11 fapte față de anul precedent, cele mai frecvente fiind legate de loviri, vătămări corporale din culpă, amenințări, furturi și distrugeri. De menționat că nu s-au înregistrat infracțiuni de agresiune sexuală, racolare de minori în scopuri sexuale, tâlhărie sau abuz în serviciu.
Polițiștii Biroului Siguranță Școlară anunță că și în 2024 vor continua activitățile de prevenire și combatere a violenței în mediul școlar, având ca obiectiv reducerea gradului de abandon și absenteism școlar și, în consecință, diminuarea riscului infracțional și victimizării minorilor.
Pe lângă aceste informații, polițiștii reamintesc recomandările pentru siguranța copiilor în mediul online și offline, îndemnându-i pe aceștia și pe părinți să fie vigilenți și să ceară ajutor în situații de pericol.
sursa NewsBucovina