Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a transmis, sâmbătă, în finalul ședinței de bilanț a Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, că în continuare rămâne de actualitate problematica obținerii unei suprafețe de teren necesară pentru construirea unei catedrale episcopale „pe măsura acestei eparhii”.
Potrivit Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în finalul ședinței, în cuvântul de încheiere, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a reiterat ideea importanței comuniunii în lucrare și slujire în Biserică, după modelul Preasfintei Treimi și a adresat un gând de recunoștință Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, părintelui vicar administrativ, părinților și domnilor consilieri, părinților exarhi și părinților protopopi, cu care s-a sfătuit în realizarea lucrărilor și acțiunilor din anul trecut.
„Aș vrea să mă fac bine înțeles; ceea ce s-a realizat în această eparhie, nu doar în anul care a trecut, ci în cei trei ani și mai bine de când sunt chiriarhul locului, nu este lucrarea unui singur om, ci este o împreună lucrare, fiecare avându-și rolul și rostul lui”, a spus înaltul ierarh.
IPS Calinic și-a exprimat satisfacția că Adunarea Eparhială lucrează cu multă dăruire în slujirea Bisericii și a spus că este „o Adunare Eparhială vie”.
„Să nădăjduim că anul acesta, dacă situația geo-politică și militară din lume nu va degenera, vom continua proiectele aflate în desfășurare și vom începe altele, în așa fel încât la următoarea adunare eparhială, dacă Dumnezeu ne va mai îngădui, multe dintre ele să fie finalizate. Desigur, în desăvârșirea acestora îmi pun mai întâi nădejdea în ajutorul lui Dumnezeu și în susținerea colaboratorilor mei și a dumneavoastră. Să Îi mulțumim Preamilostivului Dumnezeu pentru toate și să-L rugăm să ne aibă și în continuare în sfânta Lui pază! Și nu uitați că Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților are nevoie de un teren pentru construirea unei catedrale arhiepiscopale pe măsura acestei eparhii, ca să nu mai stea credincioșii veniți la slujbe afară, mai ales pe timp de iarnă, așa cum se întâmplă de patru ierni încoace”, a mai spus IPS Calinic.
Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor este organismul deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice și patrimoniale ale eparhiei și este formată din 10 reprezentanți ai clerului și 20 de reprezentanţi ai credincioșilor mireni, aleși odată la patru ani.
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a intenționat să ridice o catedrală arhiepiscopală pe un teren de 20 de hectare pe care Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților l-a primit printr-o lege care însă a fost declarată neconstituțională după ce a fost contestată la Curtea Constituțională de președintele Klaus Iohannis.
IPS Calinic explica la vremea respectivă că pe terenul solicitat urma să fie edificat un Centru Eparhial cu catedrală eparhială, cu reședință episcopală, cu birouri, cu cămin preoțesc, cu bibliotecă eparhială, cu Facultate de Teologie și chiar mai mult: un spital, un așezământ social, spații dedicate activităţilor educaţional-culturale şi muzeistice.
Catedrala este biserica principală a unei eparhii și găzduiește tronul episcopului, iar acum, la Suceava, aceasta este biserica mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou”.
sursa NewsBucovina