Punem astăzi față în față S23 Ultra cu predecesorul său direct, vârful de gamă 2022 Galaxy S22 Ultra de la Samsung. Una dintre primele critici primite de S23 Ultra este aceea că este mult prea asemănător cu predecesorul său: este într-adevăr așa? Hai să aflăm!
Așadar, să începem comparația noastră pornind de la hardware, unde se află cele mai mari diferențe între cele două smartphone-uri, cu excepția unui singur aspect care nu pare să se fi schimbat semnificativ: ecranul. Aceeași tehnologie, aceeași rezoluție, aceeași luminozitate de vârf și aceeași rată de reîmprospătare: ecranurile S23 Ultra și Samsung 22 Ultra sunt practic imposibil de distins unul de celălalt, iar singura diferență reală se referă la adoptarea unui geam de protecție Gorilla Glass Victus 2 pe S23U, în timp ce modelul anterior avea un Victus+. Nivelul calitativ al celor două ecrane este extrem de ridicat și nu era nevoie de un upgrade în această privință, așa că nu ne putem plânge prea mult de refolosirea unui ecran care, per ansamblu, este în continuare excelent.
Lucrurile se schimbă profund dacă aruncăm o privire la celelalte elemente mai importante din fișa tehnică, cum ar fi SoC-ul, memoria RAM și memoria internă. În aceste trei aspecte, S23 Ultra a făcut pași importanți înainte, iar înainte de a arunca o privire asupra celui mai interesant element – SoC-ul – să vorbim despre problema memoriei. Noul S23 Ultra are un spațiu de stocare gestionat de memoria UFS 4.0 în toate configurațiile sale, oferind viteze de citire și scriere cu adevărat impresionante, totul în timp ce consumă cu 46% mai puțină energie. De asemenea, memoriile RAM, acum de tip LPDDR5X, oferă viteze mai mari.
În ce se traduc aceste cifre? Într-o experiență de utilizare receptivă și rapidă ca fulgerul în orice domeniu, de la pornirea smartphone-ului la încărcarea aplicațiilor, recuperarea aplicațiilor din fundal, parcurgerea galeriei și orice alt scenariu în care intră în joc viteza memoriei.
Odată cu Samsung S22 Ultra a debutat, la vremea respectivă, mult așteptatul – primul GPU realizat în colaborare între Samsung și AMD, Xclipse 920 bazat pe arhitectura RDNA 2, inclus în SoC-ul Exynos 2200. Procesorul SoC-ului nu era foarte diferit de omologul său Snapdragon 8 Gen 1 – cu care împărțea procesul de producție pe 4nm de la turnătoriile sud-coreene -, în timp ce partea de NPU se baza pe o soluție personalizată realizată de Samsung. Galaxy S23 Ultra, în schimb, renunță la orice intervenție din partea Samsung și se bazează pe o soluție realizată în întregime de Qualcomm, și anume un Snapdragon 8 Gen 2 pentru Galaxy, o variantă a clasicului Snapdragon 8 Gen 2 care poate conta pe câteva optimizări realizate exclusiv pentru cel mai recent vârf de gamă al producătorului sud-coreean.
Ceea ce se schimbă în mod concret între cipurile Galaxy S23 Ultra și Samsung S22 Ultra este un salt clar în ceea ce privește puterea sistemului, care se situează acum la un nivel care face cu adevărat o ruptură cu trecutul. S22 Ultra, din acest punct de vedere, a avut un salt generațional mai leneș, păgubit de optimizarea slabă a GPU-ului bazat pe arhitectura RDNA 2.
Benchmark-urile vorbesc de la sine și confirmă faptul că – mai ales în ceea ce privește grafica – S23 Ultra reprezintă o adevărată schimbare de direcție pentru Samsung, care se prezintă acum pe piață cu unul dintre cele mai puternice smartphone-uri. Deosebit de interesant este faptul că GPU-ul lui S22 Ultra este în continuare foarte la zi în ceea ce privește puterea pură în testul Geekbench 5 Compute, însă acest lucru nu s-a tradus niciodată în performanțe atât de mari în utilizarea reală.
Schimbarea SoC-ului a adus cu sine o mai bună optimizare a temperaturii – tot datorită noilor radiatoare – care fac ca smartphone-ul să tindă să fie mult mai rece decât Samsung S22 Ultra și să poată rezista mai mult timp la cele mai grele sarcini de lucru. Per ansamblu, se pare că trecerea la platforma Qualcomm a adus o serie de beneficii care fac experiența de utilizare a Galaxy S23 Ultra dar si a noului Samsung S24 Ultra, mult mai plăcută decât cea a predecesorului său. Sigur, actualizările au făcut din S22 Ultra un smartphone mult mai bun decât era la lansare, dar renunțarea (momentană) la Exynos și la GPU RDNA 2 înseamnă că această platformă nu va putea niciodată să-și atingă adevăratul potențial, mai ales acum că seria Galaxy S23 s-a orientat către o soluție împărtășită de mai multe dispozitive de pe piață.
Tot pe partea hardware observăm, de asemenea, că ușoara modificare a ramei laterale – acum mai plată pe S23 Ultra – a avut un impact pozitiv asupra ergonomiei, smartphone-ul fiind mai plăcut de ținut în mână. Marginea laterală aproape plată, care se curbează ușor în apropierea spatelui și a ecranului, face ca Galaxy S23 Ultra să fie unul dintre cele mai confortabile telefoane de ținut în mână.
sursa NewsBucovina