Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în ziua de sâmbătă, 24 Februarie 2024, va avea loc încheierea expoziției Cade albă nea peste viața mea, colecție de grafică semnată de artistul plastic Aida Șușter Boțan. Momentul va fi marcat printr-o serie de manifestări cultural-catehetice, coordonate de către Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață al Centrului Eparhial Suceava și de către Asociația Părinți pentru Ora de Religie (APOR).
Evenimentul, care va debuta începând cu orele 12:30 printr-o slujbă de pomenire a eroilor mărturisitori din temnițele comuniste, va include și câteva momente artistico-poetice susținute de către Corala Ecou dornean a Parohiei Adormirea Maicii Domnului Dorna Arini, Ansamblul Tradițional Dor de la Moara, Grupuri Corale ale Centrelor de tineret Ecclesia din mai multe parohii și licee de prestigiu din eparhie, precum: Colegiul Național Militar Ștefan cel Mare Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Tehnic Rădăuți, Parohia Sfântul Nicolae Sadova II și Parohia Adormirea Maicii Domnului Dorna Arini. Evenimentul solemn va culmina cu un moment de interpretare lirică, susținut de către copii și tineri pasionați de poezie, din protopopiatele Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Prin acest eveniment cultural-catehetic se dorește reliefarea și actualizarea actelor de vrednicie și de mărturisire ale înaintașilor neamului nostru, care au păstrat până la sfârșit valorile credinței strămoșești în cele mai încercate vremuri, opunând rezistență promovării ideologiilor comuniste atee.
Răbdarea acestor oameni curajoși și plini de credință se face pildă tuturor tinerilor, până astăzi, care sunt îndemnați duhovnicește de către Sfântul Apostol Pavel să lupte împotriva oricărui lucru ce i-ar putea îndepărta de Dumnezeu, precum, altădată, s-au nevoit și mărturisitorii din temnițele comuniste, cei ce au împlinit și cea din urmă poruncă a răbdării: În lupta voastră cu păcatul, nu v-ați împotrivit încă până la sânge. (Evrei 12, 4) . Totodată, scopul expoziției este acela de conștientizare a tinerelor generații de faptul că fără astfel de chipuri sacre și emblematice pentru creștinismul veacului trecut, societatea, credința și cultura zilelor noastre ar fi fost mult mai sărace.
Evenimentul se adresează tuturor celor care iubesc arta, spiritualitatea, jertfa și istoria poporului român, în ansamblul ei, dorind să comemoreze memoria eroilor mărturisitori din temnițele comuniste.
Sectorul Catehizare, Tineret și Educație Pentru Viață
sursa NewsBucovina