În acest an, la data de 28 februarie, sărbătorim 91 de ani de Protecție Civilă în România, la data de 1 martie, omagiem Ziua Internațională a Protecției Civile și în data de 4 martie, comemorăm victimele cutremurului de la 4 martie 1977. Pentru marcarea acestor evenimente, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava organizează, la nivelul județului, o serie de activități menite să dezvolte comportamentul preventiv. Astfel, cei interesați se pot familiariza cu măsurile și regulile de comportare ce trebuie adoptate în cazul producerii unor situații de urgență. Programul săptămânii:
„ZILELE PORȚILOR DESCHISE” – subunitățile de pompieri militari din județ își deschid porțile, pentru toți cei dornici să cunoască și să se familiarizeze cu specificul misiunilor acestora.
LOCAȚIE: sediul inspectoratului/sediile subunităților de intervenție
PERIOADĂ: 26 februarie – 04 martie
- Cu această ocazie, participanții vor vedea tehnica utilizată de salvatori în misiunile operative și, totodată, vor fi instruiți privind prevenirea și modul de comportare în cazul producerii diverselor situații de urgență.
- În fiecare subunitate va fi amenajat un punct de informare preventivă, în care se vor distribui materiale din cadrul campaniilor RISC și Nu tremur la cutremur.
CAMPANIA NAȚIONALĂ DE INFORMARE PREVENTIVĂ PE DIFERITE SITUAȚII DE URGENȚĂ LA NIVELUL UAT-urilor – activitate la care sunt angrenate toate serviciile voluntare pentru situații de urgență de la nivelul unităților administrativ teritoriale (UAT) din județ.
LOCAȚIE: la nivelul UAT-urilor
PERIOADĂ: 26 februarie – 03 martie
- Cu această ocazie, componenta preventivă de la nivelul serviciului voluntar pentru situații de urgență va fi angrenată în distribuirea de materiale informative și, totodată, vor fi reamintite măsurile și modul de comportare în cazul producerii diverselor situații de urgență cetățenilor (cu tematica: incendiul la gospodării, arderi de vegetație uscată etc.).
- Desfășurarea de către serviciile voluntare pentru situații de urgență a unor exerciții demonstrative de stingere a incendiilor.
ORGANIZARE PUNCTE DE INFORMARE PREVENTIVĂ
LOCAȚIE: SHOPPING CITY, IULIUS MALL ESPLANADA CASEI DE CULTURĂ,
DATA: 28 februarie, în intervalul orar 9:00 – 15:00
- Puncte de informare preventivă, în care se vor distribui materiale din cadrul campaniilor naționale ale IGSU și se vor promova profesia de salvator și activitatea de voluntariat.
EXERCIȚIUL NAȚIONAL DE ALARMARE PUBLICĂ „MIERCUREA SIRENELOR” – activitate care se desfășoară periodic la nivelul unităților administrativ teritoriale (UAT) din județ, cu scopul verificării și transmiterii către cetățeni, a mesajelor de alarmare publică, cât și a unor mesaje vocale în vederea prevenirii si antrenării acestora din timp cu scopul de a preîntâmpina panica, de a cunoaște semnificația semnalelor și a măsurilor care trebuie adoptate în situația manifestării unor factori de risc.
LOCAȚIE: la nivelul UAT-urilor
Data: 28 februarie, între orele 10:00 – 11:00
Pompierii militari suceveni vor continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea evenimentelor negative și gestionarea operativă a situațiilor de urgență care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.
sursa NewsBucovina