Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, duminică, pe Aeroportul Suceava, unde a întâmpinat primii pasageri veniți în Spațiul Schengen că s-a mai ridicat o barieră pentru țara noastră, respectiv intrarea în Spațiul Schengen aerian și maritim.
„De astăzi putem spune că Suceava este acasă în inima Europei și Europa este acasă la Suceava în inima Bucovinei. Am venit astăzi să întâmpinăm cursa Milano-Suceava care este prima cursă care a venit pe noul regulament liber de verificare la Poliția de Frontieră. Este un moment așteptat de mult. S-a făcut dreptate. E o demnitate meritată și câștigată. Ne luptăm cu argumente de a intra în acest Spațiu Schengen. De acum se circulă spre Suceava și dinspre Suceava așa cum se merge la București și în Germania și în Italia și în Spania. Un mare câștig pentru cetățenii români. Așteptăm acest lucru să se întâmple și la granițele pe uscat. Faptul că s-a dat drumul la Schengen și aerian și maritim este garanția că urmează și celălalt”, a spus Flutur.
El a arătat că Suceava va fi o poartă de intrare din cele 17 porți de intrare în Schengen a României și că se bucură că și Suceava este pe această linie mai ales că sunt multe investiții făcute la Suceava.
Flutur a spus că numai la Aeroportul Suceava au fost făcute anul trecut investiții de peste 17 milioane de euro care au vizat întărirea securității aeroportuare cu un gard inteligent cu senzori de securitate, un drum perimetral, o clădire de securitate cu aparatură de monitorizare ultra-modernă, instalații și utilaje pentru intervenții pentru zăpadă, pentru întreținut spațiul verde, pe un proiect european finalizat în decembrie 2023.
„Anul trecut am inaugurat al doilea terminal, o investiție de patru milioane de euro, terminal care dă o nouă capacitate de 1,5 milioane de pasageri de procesat anual. Putem procesa concomitent două curse internaționale și o cură internă. Avem fluxurile gândite eficient. Așteptăm și alte destinații. Suceava poate mai mult. Dispozitivul de aducere a aeronavelor la sol pe timp de ceață, ILS, este în linie dreaptă și avem garanția că până în vară se va finaliza și să reducem distanța pe verticală la 150 de metri, CAT III. Asta înseamnă mai multă atractivitate pentru noi, pentru Suceava”, a menționat președintele CJ Suceava.
Potrivit lui Flutur există toate argumentele sunt ca această poartă de intrare să fie foarte atractivă mai ales că foarte mulți ucraineni zboară pe Suceava și sunt și mulți cetățeni din nordul Republicii Moldova care folosesc aeroportul sucevean ceea ce arată că sunt argumente în plus, iar Suceava devine o zonă de atractivitate.
„Salut venirea Schengen-ului în România și la Suceava. Înseamnă după părerea mea libertate în mișcare și a celor care vor să facă afaceri la Suceava și în partea asta de țară, turism mai ușor de organizat și ne pregătim cu anumite surprize pentru oferte turistice spectaculoase aici în Bucovina. Așteptăm investitori pentru că avem argumentul în plus, acest Schengen venit nou la Suceava”, a spus Flutur.
El a mulțumit tuturor colaboratorilor, celor de la Aeroportul Ștefan cel Mare, a mulțumit în mod deosebit Poliției de Frontieră.
„Am așteptat pasagerii de Milano cu un steguleț, cu un abțibild pe care să-l lipească pe valizele lor, să-și aducă aminte de această zi istorică de la Suceava. După intrarea României în UE în 2007 cred că este unul dintre marile evenimente pentru România care trebuie marcat”, a concluzionat Gheorghe Flutur.
sursa NewsBucovina