Polițiștii au continuat activitățile de verificare și control în ceea ce privește transporturile de material lemnos, fiind identificate mai multe transporturi neconforme, aplicate sancțiuni contravenționale și fiind confiscate cantitățile de material lemnos transportate ilegal.
Totodată, polițiștii din Sucevița au confiscat pentru o serie de neconformități încă un ansamblu auto utilizat la transportul materialului lemnos cu încălcarea legislației în domeniu. De asemenea, au fost confiscați și peste 23 m.c. gater buștean în valoare de cca. 12.000 lei.
La data de 16.04.2024, orele 12.18, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Sucevița, desfășurând activități specifice pe linia combaterii delictelor din domeniul silvic, pe raza com. Sucevița, sat Voievodeasa, au oprit pentru control ansamblul auto format din autoutilitară și remorcă, ambele aparținând unei societăți cu sediul în com. Pipirig, jud. Neamț, mijloacele de transport fiind încărcate cu materiale lemnoase din specia foioase.
S-a constatat că autoutilitara era condusă de un bărbat de 34 ani, din com. Pipirig, sat Boboiești, jud. Neamț, acesta prezentând pentru control documentele personale, cele ale ansambului auto pe care îl conducea, precum și dispozitivul mobil cu avizele de însoțire pentru materialele lemnoase transportate.
În continuare, s-a procedat la interogarea aplicației SUMAL 2.0 CONTROL, rezultând că la data de 16.04.2024, pentru mijloacele de transport menționate mai sus, au fost generate avize pentru cantitatea de 1,97 mc lemn rotund specia fag, respectiv 19,02 mc lemn rotund specia fag.
Totodată, cu ocazia verificării dispozitivului mobil al transportatorului profesionist, pe care se aflau avizele de însoțire înscrise mai sus, s-a constatat că transportatorul nu a pornit transportul în aplicația SUMAL 2.0 Avize de la locul de emitere a avizelor de însoțire, prin apăsarea butonului START TRANSPORT, operație evidențiată în aplicația SUMAL 2.0 Avize.
Astfel, în această situație, conform art. 12 alin. (1) lit. k) din H.G 497/2020, se consideră că materialele lemnoase nu au proveniență legală.
Prin urmare, ansamblul rutier a fost însoțit la depozitul autorizat Cantonul silvic de pe raza com. Marginea, unde personalul silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea, a procedat la inventarierea materialelor lemnoase, constatându-se că în autoutilitară se afla cantitatea totală de 3,58 mc buștean gater specia fag în valoare de 1.704 lei, iar în remorcă a fost inventariată cantitatea totală de 20,26 mc buștean gater specia fag în valoare de 9.643 lei.
Analizând locațiile GPS generate de către aplicația SUMAL 2.0 cât și locația unde ansamblul auto a fost identificat de către polițiști, s-a constatat că transportatorul profesionist a parcurs o distanță considerabilă, conform datelor generate de aplicațiile specifice, deplasarea făcându-se pe traseul fond forestier – strada Voievodului, sat Voievodeasa, com. Sucevița, fără ca acesta să pornească transportul în aplicația SUMAL 2.0 Avize de la locul de emitere a avizelor de însoțire, prin apăsarea butonului START TRANSPORT, operație evidențiată în aplicația SUMAL 2.0 Avize.
În conformitate cu prevederile art. 12 alin. (1) lit. k) din anexa HG nr. 497/2020 pentru aprobarea normelor referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, prin care este prevăzut că „dacă transportatorul profesionist nu a pornit transportul în aplicația SUMAL 2.0 Avize de la locul de emitere a avizelui de însoțire, prin apăsarea butonului START TRANSPORT, operație evidențiată în aplicația SUMAL 2.0 Avize”, se consideră că materialele lemnoase nu au proveniență legală.
Având în vedere aceste aspecte, precum și faptul că, în conformitate cu art. 68 alin. (2^1) din Legea 46/2008, se prevede că „Transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport, prevăzute la alin. (1) (materialele lemnoase, indiferent de provenienţa lor, se transportă numai însoţite de documente însoţite de transport din care să rezulte cu certitudine legalitatea provenienţei acestora), constituie infracţiune şi se sancţionează cu amendă sau cu închisoare de la 6 luni la un an şi cu confiscarea materialelor lemnoase, care fac obiectul transportului”.
Potrivit art. 68 alin. (2^2) ,,sunt supuse confiscării mijloacele de transport, materialele lemnoase şi orice alte bunuri care au fost folosite, în orice mod, sau destinate sau a fi folosite la săvârşirea infracţiunii prevăzute la alin. (2^1) din Legea 46/2008”, astfel că, ansambul auto format din autoutilitară și remorcă a fost indisponibilizat, iar cantitatea totală de 23,84 mc bușteni gater specia fag în valoare de 11.347 lei, a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.
Ansambul auto a fost indisponibilizat și depus la locația special amenajată a IPJ Suceava din comuna Stroiești, procedându-se la sigilarea acestuia.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport”, faptă prevăzută de art. 68 alin. (2^1) din Legea 46/2008 raportat la art. 12 alin. (1) lit. k) din HG 497/2020, cauza urmând a fi soluționată procedural de către polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea.
Valoarea ansamblului auto folosit la săvârșirea infracțiunii, a fost estimată la suma de 60.000 euro.
Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.
sursa:IPJ Suceava
sursa Știri din Bucovina