Guvernatorul regiunii Cernăuți, Ruslan Zaparaniuk, a prezentat pe pagina sa Telegram rezultatul discuțiilor purtate vineri în cadrul unui forum internațional organizat la Cernăuți privind infrastructura vamală și de frontieră dintre România și Ucraina.
Potrivit acestuia, șase puncte de trecere de frontieră prin granița ucraineano-română, situate pe teritoriul regiunii Cernăuți, au fost incluse în Planul General de Dezvoltare a Infrastructurii de Frontieră la punctele de trecere rutiere ale graniței, elaborat de Ucraina și România.
El a arătat că strategia comună ucraineano-română privind dezvoltarea infrastructurii vamale și de frontieră a fost prezentată la Cernăuți. La prezentarea planului general de dezvoltare a punctelor de trecere a frontierei au participat partenerii noștri din România, Dorel Fronea – Consilier strategic în domeniul politicii vamale al Misiunii consultative a UE în Ucraina, Ionel Scrioșteanu – Secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din România, Mustafa Nayyem – Șeful Agenției de Reabilitare și Dezvoltare a Infrastructurii, Serghei Derkach – adjunct al Ministrului Dezvoltării Comunităților, Teritoriilor și Infrastructurii din Ucraina, reprezentanții serviciilor vamale și de frontieră ale ambelor state. În planul general au fost incluse 14 puncte de trecere.
„Proiectul urmărește să crească volumul de mărfuri, operațiunile de import-export și fluxul de pasageri între Ucraina și statele membre ale Uniunii Europene. În plan au fost stabilite prioritățile obiectivelor. În special, punctele de trecere „Porubne – Siret” și „Bila Krynytsia(Fântâna Albă) – Climăuți” au fost desemnate ca obiective cu prioritate înaltă, „Dyahivtsi – Răcoveț” și „Krasnoilsk – Vicovu de Sus” – cu prioritate medie, „Șepit – Izvoarele Sucevei”, „Ruska – Ulma” – obiective cu o prioritate mai mică”, a explicat Zaparaniuk.
El a subliniat că reconstrucția punctelor de trecere deja funcționale este o prioritate.
„Astfel, extinderea punctului de trecere a frontierei „Porubne – Siret” va permite creșterea cu 20% a fluxului de mărfuri și cu 40% a fluxului de pasageri. Pentru finanțarea planului, intenționăm să atragem parteneri internaționali și donatori. Pe baza Planului General, vor fi formulate cereri către Comisia Europeană. Lucrăm împreună pentru ca Bucovina să devină un centru logistic modern pentru transporturile internaționale”, a mai scris Ruslan Zaparaniuk.
sursa NewsBucovina